|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Ruh Sağlığı | anksiyete Bozuklukları
Sağlığı ve Hastalıkları

Freud'un gerçekçi kaygısı ahlaki ve nevrotik kaygı nedir?

Sigmund Freud'un psikanaliz teorisine göre üç tür kaygı vardır:gerçekçi kaygı, ahlaki kaygı ve nevrotik kaygı.

1. Gerçekçi Kaygı:

Gerçekçi kaygı, dış tehlikelere veya tehditlere verilen normal ve uyarlanabilir bir tepkidir. Yaşamı tehdit eden bir durumla karşı karşıya olmak veya gerçek bir zorlukla karşı karşıya olmak gibi çevredeki gerçek bir tehlikenin algılanmasına dayanır. Bu tür kaygı bireyleri koruyucu önlemler almaya motive eder ve kendini korumayı sağlar.

2. Ahlaki Kaygı:

Ahlaki kaygı, toplumsal değerlerin ve ahlaki standartların içselleştirilmesinden kaynaklanır. Ahlaki ilkeleri, toplumsal normları veya kişinin kendi etik kurallarını ihlal etme korkusudur. Ahlaki kaygı, bireyler içselleştirilmiş ahlaki beklentilerini karşılayamadıklarında suçluluk, utanç veya yetersizlik duygusuna yol açmaktadır.

3. Nevrotik Kaygı:

Nevrotik kaygı, kaygının en karmaşık türüdür ve kökleri bilinçdışı çatışmalardan kaynaklanır. Bu, gerçek bir dış tehlikeye karşı bir tepki değil, bilinçdışı psikolojik dinamiklerin bir tezahürüdür. Nevrotik kaygı genellikle çözülmemiş çocukluk çatışmalarından, bastırılmış dürtülerden veya bilinçli olarak erişilemeyen derin korkulardan kaynaklanır.

- Nevrotik kaygı aşırıdır, mantıksızdır ve gerçek tehlikeyle orantılı değildir.

- Genellikle korku, güvensizlik ve kronik endişe duygularıyla karakterize edilir.

- Nevrotik kaygı, günlük işleyişi etkileyebilir, önemli psikolojik sıkıntıya neden olabilir ve ilişkiler ile genel refahı bozabilir.

Freud, nevrotik kaygının, doğrudan yüzleşilemeyen veya çözülemeyen bilinçdışı çatışmalara ve kaygılara karşı bir savunma mekanizması olduğuna inanıyordu. Kaygıyı dış nesnelere, durumlara veya semptomlara kaydırarak bu iç çatışmaları yönetmenin bir yolu olarak hizmet eder.

Bu farklı kaygı türlerini anlamak, duygusal sıkıntının altında yatan nedenler hakkında fikir verebilir ve bireylerin kaygılarını daha etkili bir şekilde yönetip çözmelerine yardımcı olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır