* Takıntıya bağlı aşırı davranışlar. Bu, takıntının nesnesini takip etmek için aşırı zaman harcamayı, diğer önemli etkinlikleri ihmal etmeyi veya takıntıyla ilgili kompulsif ritüellere katılmayı içerebilir.
* İşleyişte bozulma. Takıntı, kişinin iş, okul veya ilişkileri de dahil olmak üzere günlük yaşamını sürdürme becerisini önemli ölçüde etkileyebilir.
* Kaygı veya sıkıntı. Takıntılara sıklıkla şiddetli ve zayıflatıcı olabilen kaygı veya sıkıntı eşlik eder.
Takıntıların bazı spesifik örnekleri şunları içerir:
* Kirlenme veya mikrop korkusu. Bu takıntıya sahip bir kişi, ellerini yıkamak veya evini temizlemek için aşırı zaman harcayabilir ve kirli olarak algıladığı herhangi bir şeyle temastan kaçınabilir.
* Kendine veya başkalarına zarar verme korkusu. Bu takıntıya sahip bir kişi, şiddet veya zarar verme konusunda müdahaleci düşüncelere sahip olabilir ve bunların zarar verebileceği durumlardan kaçınmak için aşırı önlemler alabilir.
* Sağlık konusunda endişe edin. Bu takıntıya sahip bir kişi, bunu destekleyecek hiçbir tıbbi kanıt olmasa bile, ciddi bir hastalığı olduğuna ikna olabilir.
* Simetri veya düzen ihtiyacı. Bu takıntıya sahip bir kişi, her şeyin mükemmel bir şekilde simetrik veya düzenli olmasına ihtiyaç duyabilir ve eğer işler "tam olarak doğru" değilse çok kaygılı veya sıkıntılı hale gelebilir.
* Cinsel takıntılar. Bu takıntıya sahip bir kişi, çok üzücü ve kontrol edilmesi zor olabilecek, müdahaleci cinsel düşüncelere veya görüntülere sahip olabilir.
Takıntılar, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), anksiyete bozuklukları ve depresyon dahil olmak üzere çeşitli zihinsel sağlık durumlarının bir belirtisi olabilir. Takıntıların tedavisi tipik olarak bilişsel-davranışçı terapiyi (CBT), ilaç tedavisini veya her ikisinin bir kombinasyonunu içerir.