- Bilişsel-Davranışçı Terapi (BDT):Bireylerin düşünceleri, duyguları ve davranışları arasındaki bağlantıyı anlamalarına yardımcı olur.
BDT yiyecek, beden ve benlik hakkındaki olumsuz düşünce ve inançları değiştirmeyi amaçlamaktadır.
- Kişilerarası Terapi (IPT):Kompülsif yemeye katkıda bulunabilecek ilişkileri iyileştirmeye ve kişilerarası çatışmaları çözmeye odaklanır.
- Diyalektik Davranış Terapisi (DBT):Duyguları yönetme, sıkıntı toleransı ve kişilerarası ilişkilere yönelik becerileri öğretir.
İlaç :
- Antidepresanlar:Fluoksetin (Prozac) gibi seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) bazen kompulsif yeme bozukluğuyla ilişkili altta yatan ruh hali sorunlarının yönetilmesine yardımcı olmak için reçete edilir.
- Duygudurum Düzenleyicileri:Eş zamanlı duygudurum bozukluğu varsa lityum veya antikonvülzanlar gibi ilaçlar kullanılabilir.
Beslenme Danışmanlığı :
- Kayıtlı diyetisyenler sağlıklı beslenme, yemek planlaması ve beslenme konusunda rehberlik sağlar.
Destek Grupları :
- Anonim Aşırı Yiyenler (OA) ve Anonim Kompulsif Yiyenler (CEA) gibi gruplar akran desteği ve ortak deneyimler sunar.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri :
- Düzenli Egzersiz:Stresi azaltma ve ruh halini iyileştirme aracı olarak fiziksel aktiviteyi teşvik eder.
- Farkındalık Uygulamaları:Meditasyon, yoga ve farkındalık temelli stres azaltma (MBSR) gibi teknikler, bireylerin düşünce ve duygularının daha fazla farkına varmalarına ve daha sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmelerine yardımcı olur.
İlaç :
- Antidepresanlar:Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) ve bupropion (Wellbutrin) gibi bazı antidepresanlar, kompulsif yeme bozukluğunun tedavisinde umut vaat etmektedir.
- Duygudurum dengeleyiciler:Bu ilaçlar, genellikle kompulsif yeme bozukluğuyla ilişkilendirilen ruh hali değişimlerini ve dürtüselliği yönetmeye yardımcı olabilir.
- Anksiyete karşıtı ilaçlar:Bu ilaçlar kompulsif yemeyi tetikleyebilecek kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.