1.Duygusal Tetikleyiciler:Stres, kaygı, can sıkıntısı ve diğer olumsuz duygular aşırı yemeyi tetikleyebilir. İnsanlar bunalmış veya stresli hissettiklerinde, bir başa çıkma mekanizması veya rahatlık aramanın bir yolu olarak yemeğe yönelebilirler.
2. Altta Gelen Koşullar:Depresyon, anksiyete bozuklukları ve hormonal dengesizlikler gibi belirli tıbbi durumlar ve zihinsel sağlık bozuklukları, aşırı yemeye katkıda bulunabilir.
3. Çocukluk Deneyimleri:Çocukluk travması, ihmali veya istismarı, yaşamın ilerleyen dönemlerinde aşırı yeme de dahil olmak üzere yeme bozukluğu geliştirme riskini artırabilir.
4.Genetik:Bazı ailelerde daha yaygın olabileceğinden genetik, aşırı yemede rol oynayabilir. Ancak genetik tek başına birinin yeme bozukluğu geliştirip geliştirmeyeceğini belirlemez.
5. Çevresel Faktörler:Zayıf olmaya yönelik toplumsal baskı, gerçekçi olmayan vücut idealleri ve diyetlere ve kilo verme mesajlarına maruz kalma, yetersizlik duygularına ve vücut memnuniyetsizliğine katkıda bulunabilir ve bu da aşırı yemeye yol açabilir.
6. Kısıtlayıcı Diyet:Yiyecek alımının ciddi şekilde kısıtlanması veya katı diyetlerin uygulanması, açlık hissinin artmasına ve yiyecekler üzerinde kontrol kaybına neden olabilir, bu da aşırı yemeye neden olabilir.
7. Öz Bakım Eksikliği:Yetersiz uyku, yetersiz beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği dahil olmak üzere kişisel bakımın ihmal edilmesi, vücudun doğal dengesini bozabilir ve aşırı yeme olasılığını artırabilir.
8.Madde Kullanımı:Madde kullanımı ve bağımlılığı aşırı yeme ve diğer yeme bozukluklarını şiddetlendirebilir.
Aşırı yeme sorunu yaşıyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanından veya yeme bozuklukları konusunda uzmanlaşmış kayıtlı bir diyetisyenden yardım almanız önemlidir. Tıkınırcasına yemenizin altında yatan nedenleri belirlemenize ve bunu yönetmek için stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilirler.