1. Başlatma :Yiyecekleri yuttuğunuzda yemek borusundaki kaslar koordineli bir şekilde kasılır ve gevşer, böylece yiyecek mideye doğru itilir. Peristalsisin bu ilk aşaması yutma refleksi tarafından tetiklenir.
2. Yemek Borusundan Mideye :Yiyecek yemek borusuna girdiğinde, yiyeceğin arkasındaki kaslar kasılır ve öndeki kaslar gevşer, yiyeceği aşağı doğru iten dalga benzeri bir hareket yaratır. Bu işlem besin mideye ulaşana kadar devam eder.
3. Mideden İnce Bağırsağa :Mide, besini kısmen sindirip mide suları ile karıştırdıktan sonra ince bağırsağa girer. İnce bağırsaktaki peristalsis, yiyeceğin sindirim enzimleriyle daha da karıştırılmasına ve besin maddelerinin emilmesine yardımcı olur.
4. İnce ve Kalın Bağırsak :İnce bağırsaktaki besinler emildikten sonra geri kalan materyal kalın bağırsağa geçer. Peristalsis kalın bağırsakta devam ederek içeriğin karıştırılmasına, suyun emilmesine ve sonunda dışkı oluşmasına yardımcı olur.
5. Dışkılama :Dışkı rektuma ulaştığında, peristalsis dışkılama sırasında dışkıyı anüs yoluyla vücuttan dışarı itmeye yardımcı olur.
Sindirim süreci boyunca peristalsis, yiyecek ve malzemeleri sindirim sistemi boyunca verimli bir şekilde hareket ettirmek ve besinlerin sindirimini ve emilimini kolaylaştırmak için bölümleme ve çalkalama gibi diğer kas hareketleriyle birlikte çalışır.