Gazlı içecek içtiğinizde sıvıdan karbondioksit gazı salınır ve kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar midenizin iç yüzeyini tahriş edebilir ve gaza, şişkinliğe ve karın ağrısına neden olabilir. Bazı durumlarda gazlı içecekler gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) ve ülser gibi daha ciddi sorunlara da yol açabilir.
Gazlı içeceklerin midenizi etkileyebileceği yollardan bazıları şunlardır:
* Midenizin iç yüzeyini tahriş eder. Gazlı içeceklerdeki karbondioksit gazı midenizin iç yüzeyini tahriş ederek iltihaplanma ve ağrıya neden olabilir. Bu gaz, şişkinlik ve karın ağrısına yol açabilir.
* Gaz ve şişkinliğe neden olur. Gazlı içeceklerdeki kabarcıklar da gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Bunun nedeni, gaz kabarcıklarının midenizde genişleyebilmesi ve karın kaslarınıza baskı yapabilmesidir.
* Gastroözofageal reflü hastalığına (GERD) yol açar. Gazlı içecekler, mideyi yemek borusundan ayıran bir kas olan alt yemek borusu sfinkterini (LES) gevşetebilir. Bu, mide asidinin yemek borusuna geri akmasına izin vererek mide yanmasına ve diğer GERD semptomlarına neden olabilir.
* Ülser oluşumuna katkıda bulunur. Gazlı içecekler ayrıca mide veya duodenumun (ince bağırsağın ilk kısmı) astarında yara olan ülserlere de katkıda bulunabilir. Bunun nedeni, gazlı içeceklerdeki karbondioksit gazının, mideyi ve duodenumu asitten koruyan mukoza tabakasına zarar verebilmesidir.
Gazlı içecek içtikten sonra bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, alımınızı sınırlamak veya bunları içmekten tamamen kaçınmak isteyebilirsiniz.