Mide, karnın sol üst kısmında yer alan kaslı bir organdır. 1) kas kasılmaları yoluyla gıdanın mekanik olarak parçalanmasından, 2) kimyasal sindirimi başlatmak için gıdanın mide suları ile karıştırılmasından ve 3) daha fazla sindirim ve emilim için gıdanın ince bağırsağa aktarılıncaya kadar saklanmasından sorumludur.
Mide nasıl çalışır?
Mide, yiyecekleri çalkalamak ve sindirim sularıyla karıştırmak için kasılıp gevşeyen dört kas tabakasından oluşur. Midenin iç astarı, onu mide sıvılarının oluşturduğu asidik ortamdan koruyan kalın bir mukus tabakasıyla kaplıdır.
Sindirim süreci tükürüğün karbonhidratları parçaladığı ağızda başlar. Yiyecek mideye ulaştığında mide asidi (hidroklorik asit) ve enzimler (pepsin gibi) tarafından daha da parçalanır. Mide ayrıca mide sıvılarının üretimini uyaran ve mide kaslarının hareketliliğini artıran gastrin adı verilen bir hormon da üretir.
Yiyecek, kimus adı verilen yarı sıvı bir maddeye parçalanana kadar birkaç saat midede kalır. Kimus daha sonra daha fazla sindirim ve emilim için ince bağırsağa aktarılır.
Yaygın mide sorunları
Bazı yaygın mide sorunları şunlardır:
* Gastrit: mide zarının iltihabı
* Ülserler: mide astarında yaralar
* Mide yanması: mide asidi reflüsünün neden olduğu göğüste yanma hissi
* Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD): mide asidinin yemek borusuna geri aktığı kronik bir durum
* Mide kanseri: midede başlayan bir kanser türü