- Besin emilimi: Sindirim sistemi, yediğimiz yiyeceklerdeki besin maddelerinin kan dolaşımına emilmesinden sorumludur. Bu besinler daha sonra vücuttaki hücrelere taşınır ve burada enerji, büyüme ve onarım için kullanılırlar.
- Besinlerin depolanması: Karaciğer ve kaslar fazla glikozu (bir tür şeker) glikojen olarak depolar. Vücudun enerjiye ihtiyacı olduğunda bu depolar parçalanarak glikoza dönüştürülebilir ve kan dolaşımına karışabilir.
- Elektrolit dengesi: Sindirim sistemi, kas kasılması ve sinir iletimi gibi birçok bedensel fonksiyon için önemli olan vücudun elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur.
- Hormon üretimi: Sindirim sistemi, mide asidi üretimini uyaran gastrin ve safra kesesini safra salması için uyaran kolesistokinin gibi sindirimi düzenlemeye yardımcı olan hormonlar üretir.
- Bağışıklık fonksiyonu: Sindirim sistemi aynı zamanda vücudun bağışıklık sisteminde de rol oynar, çünkü vücudun zararlı bakteri ve virüslerden korunmasına yardımcı olur. Bağırsakla ilişkili lenfoid doku (GALT), sindirim sistemindeki zararlı maddeleri tanımlayıp yok edebilen bağışıklık hücrelerini içerir.