Yiyecekler ağızdan yemek borusuna doğru ilerleyerek mideye ulaşır. Mide, yiyecekleri çalkalayan ve onu hidroklorik asit ile pepsin ve rennin adı verilen enzimleri içeren mide sıvılarıyla karıştıran kaslı bir organdır. Bu enzimler gıdalardaki proteinleri ve karbonhidratları parçalamaya devam eder.
Yiyecekler mideden ince bağırsağa geçer. İnce bağırsak, bağırsağın yüzey alanını artıran ve besinlerin emilmesine yardımcı olan küçük, parmak benzeri çıkıntılar olan villuslarla kaplı uzun, sarmal bir tüptür. İnce bağırsağın duvarları ayrıca karbonhidratları, proteinleri ve yağları parçalamaya devam eden enzimler de salgılar.
Pankreas, karbonhidratları, proteinleri ve yağları parçalamaya yardımcı olan enzimleri salgılayan bir organdır. Bu enzimler küçük bir kanal yoluyla ince bağırsağa salınır.
Safra kesesi, yağların parçalanmasına yardımcı olan safranın depolandığı bir organdır. Safra, yiyecek mevcut olduğunda küçük bir kanal yoluyla ince bağırsağa salınır.
Yiyeceklerdeki besin maddeleri ince bağırsak tarafından emildikten sonra geri kalan atık ürünler kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsak, mukus ve su üreten hücreleri içeren küçük, kese benzeri yapılar olan kolonik kriptalarla kaplı kısa, geniş bir tüptür. Mukus ve su dışkıyı yumuşatmaya ve kalın bağırsaktan geçmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Atık ürünler sonunda kalın bağırsaktan dışarı atılır ve rektum yoluyla atılır.
Sindirim sistemi, vücudun genel sağlığında hayati bir rol oynayan karmaşık ve önemli bir sistemdir. Sindirim sistemi, yiyecekleri parçalayıp besinleri emerek vücuda düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve yapı taşlarını sağlar.