Enzimler katalizörlerdir, yani reaksiyonda tüketilmeden kimyasal reaksiyonun hızını hızlandırırlar. Kimyasal sindirimde enzimler, karmaşık besin moleküllerini vücut tarafından emilebilecek daha basit moleküllere ayırır.
Her enzim belirli bir kimyasal bağ tipine özeldir. Örneğin amilaz, glikoz molekülleri arasındaki bağları hidrolize ederek karbonhidratları parçalarken, proteaz, amino asitler arasındaki bağları hidrolize ederek proteinleri parçalar.
Enzimler, reaksiyonun başlaması için gerekli olan enerji miktarı olan reaksiyonun aktivasyon enerjisini düşürerek çalışır. Bu, reaksiyonun daha düşük sıcaklıkta ve daha hızlı gerçekleşmesini sağlar.
Enzimler çok verimlidir ve saniyede binlerce reaksiyonu katalize edebilir. Ayrıca yüksek derecede özgüllüğe sahiptirler, bu da yalnızca belirli molekül türlerini parçaladıkları anlamına gelir. Bu vücudun kendi dokularını parçalamasını önler.
Enzimler vücuttaki hücreler tarafından üretilir ve sindirim sistemine salgılanır. Ayrıca meyve, sebze ve yoğurt gibi bazı gıdalarda da bulunurlar.
Aşağıdakiler kimyasal sindirimde rol oynayan temel enzimlerden bazılarıdır:
* Amilaz:Karbonhidratları şekerlere ayırır
* Proteaz:Proteinleri amino asitlere parçalar
* Lipaz:Yağları yağ asitleri ve gliserole parçalar
* Nükleaz:Nükleik asitleri nükleotitlere ayırır
Bu enzimler, besin moleküllerini vücut tarafından emilebilecek küçük moleküllere ayırmak için birlikte çalışırlar. Sindirilmeyen besin molekülleri atık olarak vücuttan atılır.