1. Gaz birikmesi:Safra kesesi krizi sırasında safra kesesi spazm yapabilir veya iltihaplanabilir, bu da safranın safra sisteminde birikmesine ve sindirim sisteminde gaz birikmesine neden olabilir. Safra kesesi düzgün çalıştığında, yağların sindirimine yardımcı olmak için safra salgılar. Ancak düzgün çalışmadığında safra serbestçe akamaz ve gaz birikebilir. Geğirme bu gazı serbest bırakmaya ve rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.
2. Asit reflü:Safra kesesi sorunları aynı zamanda gastroözofageal reflü hastalığına (GERD) ve asit reflüye de katkıda bulunabilir. Asit reflü, mide asidi yemek borusuna geri döndüğünde yanma hissine ve geğirme gibi diğer semptomlara neden olduğunda ortaya çıkar. Safra kesesi atağının ağrısı, yemek borusu sfinkterinin gevşemesini tetikleyerek asidin yemek borusuna girmesine ve geğirmeye neden olmasına neden olabilir.
3. Şişkinlik:Safra kesesi sorunları şişkinliğe, karında dolgunluk veya şişkinlik hissine neden olabilir. Vücut, sindirim sistemindeki fazla havayı boşaltmaya çalışırken şişkinliğe geğirme de eşlik edebilir.
4. Sindirimdeki değişiklikler:İşlevsel olmayan bir safra kesesi sindirimi, özellikle de yağların parçalanmasını ve emilimini etkileyebilir. Bu, bağırsak hareketlerinde ve gaz üretiminde değişikliklere yol açarak geğirmeyle sonuçlanabilir.
Safra kesesi krizinden sonra geğirme yaşıyorsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Durumunuzu değerlendirebilir, gerekirse uygun tedaviyi sağlayabilir ve safra kesenizle ilgili semptomlarınızı yönetmek için diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda rehberlik sunabilirler.