|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | sindirim Sağlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Midede hangi besin molekülleri değişir?

Mide, öncelikle karbonhidratları, proteinleri ve yağları değiştirdiği sindirimin ilk aşamalarında hayati bir rol oynar. Midede değişikliğe uğrayan spesifik gıda molekülleri şunlardır:

Karbonhidratlar:

1. Nişastalar:Nişastalar patates, pirinç ve ekmek gibi gıdalarda bulunan karmaşık karbonhidratlardır. Midede, ağızda üretilen bir enzim olan tükürük amilazı, nişastaları dekstrin adı verilen daha küçük birimlere ayırmaya devam eder. Ancak midenin asidik ortamı sonunda amilazı etkisiz hale getirerek midedeki karbonhidratların sindirimini durdurur.

Proteinler:

1. Pepsinojen Aktivasyonu:Pepsin enziminin inaktif bir formu olan pepsinojen, midedeki ana hücreler tarafından salgılanır. Midedeki asidik ortam pepsinojeni aktif pepsine dönüştürür.

2. Protein Parçalanması:Pepsin, midede protein sindiriminden sorumlu birincil enzimdir. Proteinleri daha küçük peptit parçalarına bölerek protein hidroliz sürecini başlatır.

Yağlar:

1. Emülsifikasyon:Et, süt ürünleri ve yemeklik yağlarda bulunan yağlar midede doğrudan parçalanmaz. Ancak mide, yağları daha sonraki sindirim için hazırlayan, emülsifikasyon adı verilen çok önemli bir adımı gerçekleştirir.

2. Kimus Oluşumu:Mide kaslarının çalkalanma hareketi ve mide sıvılarının varlığı, kimus adı verilen yarı sıvı bir karışımın oluşmasına neden olur. Kime, emülsifiye yağlar, proteinler ve karbonhidratlar dahil olmak üzere kısmen sindirilmiş yiyecekler içerir.

Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar midede ilk değişikliklere uğrarken, bunların tam sindiriminin sindirim sisteminin daha ilerisinde, özellikle çeşitli enzimlerin ve safranın bu besin maddelerini emilebilir bileşenlere ayırmada önemli rol oynadığı ince bağırsakta gerçekleştiğini belirtmekte fayda var. .

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]