|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | sindirim Sağlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Yemek borusuna neden yemek borusu adı verilir?

Yemek borusuna yemek borusu denir çünkü yiyecekleri farenksten mideye taşıyan kaslı geçiş yolu olarak hizmet eder. Sindirim sisteminin diğer bölümlerinin sindirim ve emme işlevlerinden yoksun, pürüzsüz, içi boş tüp benzeri bir yapıdır. Başlıca görevi, yutulan gıdayı, gıda bolusunu aşağıya, mideye doğru iten koordineli kas hareketleri olan peristaltik kasılmalar yoluyla taşımaktır.

Yemek borusunun yemek borusu olarak adlandırılmasının nedeni budur:

1. Gıda Taşımacılığına Adanmıştır :Sindirim sisteminin birden fazla işlevi (sindirim, emilim veya salgılama gibi) olan diğer bölümlerinden farklı olarak yemek borusunun temel amacı, yutulan gıdayı ağızdan mideye taşımaktır.

2. Gıda İşleme Eksikliği :Yemek borusu yiyeceklerin parçalanması veya kimyasal sindirimine katılmaz. Basitçe bir kanal görevi görerek yiyecek bolusunu önemli bir değişiklik olmadan aşağıya doğru iter.

3. Yapısal Uyum :Yemek borusu dairesel ve uzunlamasına yönlerde düzenlenmiş düz kas katmanlarından oluşur. Bu kaslar, peristalsis adı verilen ritmik, dalga benzeri kasılmalar üretir ve bu kasılmalar, gönüllü kas çabasına ihtiyaç duymadan yiyeceği aşağı doğru iter.

4. Yemek Borusu Sfinkterleri :Yemek borusu iki sfinkter kası ile donatılmıştır; üst özofagus sfinkteri (UES) ve alt özofagus sfinkteri (LES). Bu sfinkterler, özofagus lümeninin açılıp kapanmasını kontrol eden valfler gibi davranarak mide içeriğinin geri akışını önler ve yiyeceğin mideye düzgün geçişini kolaylaştırır.

Bu nedenle, "besin tüpü" terimi, yemek borusunun, sindirilen gıdayı ağızdan, gerçek sindirim ve emilim sürecinin gerçekleştiği mideye taşıma şeklindeki birincil işlevini uygun bir şekilde tanımlar.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com