Solunum sırasında hava burun boşluğundan veya ağız boşluğundan geçer ve farenksten aşağı doğru hareket eder. Aynı zamanda, yutma sırasında yiyecek ağız boşluğuna girer ve dil tarafından farenkse doğru geriye doğru itilir.
Farenks birleşim yerinde epiglot adı verilen küçük bir doku kanadı vardır. Yutma sırasında epiglot gırtlak açıklığını kapatacak şekilde hareket ederek gıdanın solunum yoluna girmesini engeller. Bu, yiyeceğin yemek borusuna yönlendirilmesini ve hava yolunu engellememesini sağlar. Refleks olarak, yutkunma sırasında, gıdanın sindirim sistemine güvenli bir yolunu kolaylaştırmak için nefes alma geçici olarak durur.
Yutma tamamlandıktan sonra epiglot dinlenme pozisyonuna döner ve havanın gırtlak ve akciğerlere serbestçe akmasına izin verir.
Solunum ve sindirim sistemleri arasındaki uygun koordinasyon, gıdanın, sıvıların veya tükürüğün kazara solunum yoluna girmesi anlamına gelen aspirasyonu önlemek için çok önemlidir. Bu koordinasyon, farenks ve çevresindeki yapılardaki kasların, sinirlerin ve duyu reseptörlerinin karmaşık etkileşimi yoluyla gerçekleştirilir.