Sindirim sistemi, tüm vücudu beslemek için yiyecekleri enerjiye ve temel besin maddelerine dönüştürmek için birlikte çalışan bir grup organdır. Sindirim süreci ağızda başlar ve yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsakta devam eder. Sindirime yardımcı olan diğer organlar arasında karaciğer, pankreas ve safra kesesi bulunur.
Ağız ve Yemek Borusu
Yiyecekleri ağızda çiğnemek onu daha küçük parçalara bölerek enzimlerin çalışabileceği yüzey alanını arttırır. Tükürük, karbonhidratları parçalamaya başlayan amilaz adı verilen bir enzim içerir. Dil, yiyeceği ağzın etrafında hareket ettirir ve onu boğazın arka kısmına doğru iterek yutkunmayı tetikler. Epiglot, yiyeceklerin akciğerlere girmesini önlemek için trakea üzerinde kapanır. Yiyecek, ağzı mideye bağlayan kaslı bir tüp olan yemek borusundan geçer. Yemek borusundaki kaslar, peristalsis adı verilen ve yiyeceği aşağı doğru iten dalga benzeri bir hareketle kasılır ve gevşer.
Mide
Mide, yiyecekleri daha da parçalayan ve besin maddelerinin çıkarılması sürecini başlatan J şeklinde bir organdır. Mide, hidroklorik asit ve proteinleri parçalamaya başlayan pepsin adı verilen bir enzim içeren mide sıvılarını salgılar. Midedeki güçlü kaslar yiyecekleri karıştırıp karıştırır ve kimus adı verilen yarı sıvı bir madde oluşturur.
İnce Bağırsak
İnce bağırsak, çoğu besinin emildiği uzun, sarmal bir tüptür. İnce bağırsağın duvarları, emilim için yüzey alanını artıran küçük parmak benzeri çıkıntılar olan villuslarla kaplıdır. Burada pankreas, karbonhidratları, proteinleri ve yağları parçalayan enzimleri salgılar. Karaciğer, yağların sindirimine yardımcı olan safrayı üretir. İnce bağırsak ayrıca vitaminleri, mineralleri ve suyu da emer.
Kalın bağırsak ve Rektum
Sindirilmeyen materyal kolon olarak da bilinen kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsağın ana işlevi atıklardan su ve elektrolitleri emerek dışkı oluşturmaktır. Kalın bağırsaktaki faydalı bakteriler, belirli karbonhidrat türlerinin parçalanmasına yardımcı olarak metan ve hidrojen gibi gazlar üretir. Rektum, dışkının anüsten vücuttan dışarı atılıncaya kadar depolandığı kalın bağırsağın son kısmıdır.
Sindirim sistemi vücudun yiyeceklerden enerji elde etmesi ve genel sağlığın korunması için gereklidir. Besinlerin etkili bir şekilde sindirilmesi ve besinlerin emilmesi için her organın düzgün çalışması ve enzimlerin, hormonların ve kasların koordineli eylemleri gereklidir.