1. Böbrek Enfeksiyonu:Piyelonefrit olarak da bilinen böbrek enfeksiyonu, özellikle etkilenen tarafta sırtta ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Ağrıya sıklıkla ateş, titreme ve sık idrara çıkma gibi diğer semptomlar eşlik eder.
2. Böbrek Taşı:Böbrek taşı, etkilenen tarafta sırtın alt kısmında hissedilebilen sırt ağrısına da neden olabilir. Taş idrar akışını engelleyerek böbrekte basınç oluşmasına neden olursa şiddetli ağrı oluşabilir.
3. Kas Gerilmesi veya Spazmı:Sırt kasları bazen aşırı kullanım, kötü duruş veya travma nedeniyle gerilebilir veya spazmlara girebilir. Bu, etkilenen bölgede ağrılı düğümlere veya topaklar oluşmasına neden olabilir.
4. Bel Fıtığı:Bel fıtığı, omurilikteki yumuşak iç malzemenin dış tabakadaki bir yırtılmadan dışarı çıkmasıyla oluşur. Bu, çevredeki sinirlere baskı uygulayabilir ve omurganın bir tarafında veya her iki tarafında hissedilebilen sırt ağrısına neden olabilir.
5. Omurga Tümörü:Nadir durumlarda, sırtın sol tarafında, omurganın yanında ağrılı bir şişlik, bir omurga tümörüne bağlı olabilir. Bununla birlikte, sırt ağrısına neden olan tümörler tipik olarak ilerleyici zayıflık, uyuşukluk veya bağırsak veya mesane fonksiyonunda değişiklikler gibi diğer semptomlarla kendini gösterir.
6. Kemik Enfeksiyonu veya Tümörü:Daha az yaygın olmasına rağmen, osteomiyelit veya kemik metastazları gibi kemiğin kendisindeki enfeksiyonlar veya tümörler de lokalize sırt ağrısına neden olabilir.
Doğru tanı ve uygun tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Doktor muhtemelen yumrunun altında yatan nedeni belirlemek ve en uygun tedavi seçeneklerini sağlamak için röntgen, MRI veya CT taraması gibi uygun görüntüleme testlerini önerecektir. Sırt ağrısının kendi kendine teşhis edilmesi ve tedavisi önerilmez çünkü altta yatan bazı nedenler ciddi olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.