|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Romatoid Artrit
Sağlığı ve Hastalıkları

Romatoid Artrit ve Lenfoma:Bağlantı?

Romatoid Artrit ve Lenfoma:Bir Bağlantı Mı?

Romatoid artrit (RA), eklemleri etkileyen kronik inflamatuar bir hastalıktır. Lenfoma, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan damarlar ve düğümlerden oluşan bir ağ olan lenfatik sistemin bir kanseridir.

Araştırmacılar RA'lı kişilerde lenfoma gelişme riskinin biraz arttığını bulmuşlardır. Ancak mutlak risk hala küçüktür. Örneğin, bir çalışma RA'lı kişilerin, RA olmayan kişilere kıyasla lenfoma gelişme riskinin 1,5 kat arttığını buldu. Bu, RA'lı her 100.000 kişiden 15'inde, RA olmayan 10 kişiye kıyasla her yıl lenfoma gelişeceği anlamına gelir.

RA ile lenfoma arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak bu artan riske katkıda bulunabilecek bazı faktörler şunlardır:

* İnflamasyon: RA, hücrelere ve DNA'ya zarar vererek kansere yol açabilen kronik inflamasyonla karakterizedir.

* İmmünsüpresyon: RA sıklıkla bağışıklık sistemini zayıflatabilen ve vücudun kanserle savaşmasını zorlaştırabilen bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlarla tedavi edilir.

* Genetik faktörler: Bazı kişilerin hem RA'ya hem de lenfomaya genetik yatkınlığı olabilir.

RA'lı kişilerde lenfoma gelişme riskinin hala küçük olduğunu belirtmek önemlidir. Ancak bu potansiyel riskin farkında olmanız ve herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

RA'nız varsa lenfoma riskinizi azaltmak için ne yapabilirsiniz?

Lenfomayı önlemenin kesin bir yolu yoktur ancak riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

* RA semptomlarınızı kontrol edin: RA semptomlarınızı kontrol ederek iltihabı ve hücrelere ve DNA'ya zarar verme riskini azaltabilirsiniz.

* Tedavi için doktorunuzun talimatlarına uyun: İlaçlarınızı reçete edildiği şekilde alın ve yaşam tarzı değişiklikleri için doktorunuzun talimatlarına uyun.

* Mümkünse bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlardan kaçının: Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar almayı düşünüyorsanız riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla konuşun.

* Lenfomanın belirtilerine dikkat edin: Lenf düğümlerinin şişmesi, kilo kaybı veya gece terlemesi gibi herhangi bir lenfoma belirtisi yaşarsanız hemen doktorunuza başvurun.

Erken teşhis, lenfomanın başarılı tedavisinin anahtarıdır. RA'nız varsa ve lenfoma riskiniz konusunda endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır