IMRT'de, birden fazla radyasyon ışını, sağlıklı dokulara verilen dozu en aza indirirken hedef hacme uyacak şekilde şekillendirilir ve modüle edilir. Planlanan doz dağılımı, istenilen doz reçetesine ulaşmak için dikkatli bir şekilde tasarlanmıştır. Verilen dozun doğruluğunu doğrulamak için sıklıkla film dozimetrisi kullanılır.
Film dozimetrisi, radyasyona maruz kaldığında renk değiştiren radyokromik filmlerin kullanımını içerir. Açığa çıkan filmler daha sonra ölçülen doz dağılımını elde etmek için özel yazılım kullanılarak taranır ve analiz edilir. Ölçülen doz dağılımı ile planlanan doz dağılımı arasındaki karşılaştırma gama analizi kullanılarak yapılır.
Gama analizi, ölçülen doz dağılımındaki her nokta için gama indeksinin (γ) hesaplanmasını içerir. Gama indeksi, ölçülen bir doz noktasının, doz farkı (ΔD) ve anlaşmaya varılan mesafe (DTA) açısından karşılık gelen planlanmış doz noktasından birleşik sapmasının bir ölçüsüdür.
Gama değerlendirme kriterleri hem ΔD hem de DTA için kabul edilebilir sınırları tanımlar. Tipik olarak 1 veya daha düşük bir gama değeri kabul edilebilir olarak kabul edilir; bu, ölçülen dozun, planlanan dozun belirtilen toleransı dahilinde olduğunu gösterir. Daha yüksek gama değerleri, ölçülen ve planlanan doz dağılımları arasındaki daha büyük sapmaları gösterir.
Fizikçiler, IMRT dozimetrisinde film gammasını değerlendirerek doz dağıtımının doğruluğunu değerlendirebilir ve tedavi planındaki veya dağıtım sürecindeki olası hataları tespit edebilir. Bu, kritik yapılara gereğinden az veya aşırı doz verilmesi riskini en aza indirerek hastaların amaçlanan doz dağılımını almasını sağlamaya yardımcı olur.