- Vücudun bağışıklık tepkisi: Vücut bir enfeksiyonla savaşırken, bağışıklık tepkisini koordine etmeye yardımcı olan proteinler olan sitokinleri üretir. Sitokinler yorgunluğun yanı sıra ateş, kas ağrıları ve baş ağrıları gibi diğer semptomlara da neden olabilir.
- Doku hasarı: Enfeksiyonlar doku ve organlara zarar vererek yorgunluğa neden olabilir. Örneğin grip virüsü solunum sistemine zarar verebilir, bu da öksürüğe ve nefes darlığına neden olabilir ve her ikisi de yorgunluğa katkıda bulunabilir.
- Yetersiz beslenme: Enfeksiyonlar ayrıca yorgunluğa neden olabilecek yetersiz beslenmeye de yol açabilir. Bunun nedeni vücudun enerji üretmek için besinlere ihtiyaç duyması ve enfeksiyonların vücudun besinleri emme ve kullanma yeteneğini etkileyebilmesidir.
- Uyku bozuklukları: Enfeksiyonlar ayrıca yorgunluğa neden olabilecek uyku bozukluklarına da neden olabilir. Örneğin grip virüsü ateş ve titremeye neden olabilir, bu da uykuyu zorlaştırabilir.
Yorgunluk, enfeksiyonun zayıflatıcı bir belirtisi olabilir ve günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesini zorlaştırabilir. Çoğu durumda, enfeksiyon tedavi edildikçe yorgunluk iyileşir. Ancak bazı kişilerde yorgunluk, enfeksiyon geçtikten sonra haftalarca, hatta aylarca devam edebilir. Bu durum viral sonrası yorgunluk sendromu olarak bilinir.