Hareket: Kemikler kaslar ve eklemlerle birlikte çalışarak hareketi kolaylaştırır. Kaslar için bağlantı noktaları sağlarlar ve hareket için kaldıraç görevi görerek yürümemize, koşmamıza, atlamamıza ve çeşitli fiziksel aktiviteler gerçekleştirmemize olanak tanırlar.
Koruma: Kemikler vücuttaki hassas dokuları, organları ve yapıları korur. Kafatası beyni korur, göğüs kafesi kalbi ve akciğerleri korur ve omurlar omuriliği korur.
Depolama: Kemikler, başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere temel mineralleri depolar. Bu mineraller için rezervuar görevi görürler ve gerektiğinde onları kan dolaşımına salarak mineral homeostazisini korurlar.
Kan Hücrelerinin Üretimi: Kemiklerin boşluklarında bulunan kemik iliği, kırmızı kan hücrelerini (eritrositler), beyaz kan hücrelerini (lökositler) ve trombositleri (trombositler) üretir. Bu kan hücreleri oksijen taşınmasında, bağışıklık tepkisinde ve kanın pıhtılaşmasında hayati roller oynar.
Asit-Baz Dengesi: Kemikler alkali mineraller için bir rezervuar görevi görerek vücudun asit-baz dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Kandaki fazla asitleri nötralize etmek ve optimum pH seviyesini korumak için alkali maddeler salgılayabilirler.
Enerji Depolama: Kemikler enerjiyi yağ şeklinde depolar. Çoğunlukla yağ hücrelerinden oluşan sarı kemik iliği, gıda alımının az olduğu dönemlerde vücudun yararlanabileceği bir enerji rezervi görevi görür.
Endokrin Düzenlemesi: Kemikler ayrıca endokrin düzenlemede de rol oynar. Enerji metabolizmasında ve glikoz regülasyonunda rol oynayan osteokalsin hormonunu üretirler.
Mineralizasyon ve Büyüme: Gelişim sırasında ve yaşam boyunca kemikler mineralizasyon ve yeniden yapılanma süreçlerinden geçer. Sürekli olarak fiziksel taleplere uyum sağlar, hasarları onarır ve yapısal bütünlüklerini korurlar.