|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kemikler , Eklemler Kaslar
Sağlığı ve Hastalıkları

Kemiklerin görevleri nelerdir?

Yapısal Destek

Kemikler vücuda yapısal destek sağlar, ona şekil verir ve dik durmasını sağlar. Kaslar ve yumuşak dokular için bir çerçeve görevi görerek hayati organları korur ve hareket sırasında stabilite sağlarlar.

Koruma

Kemikler beyin, kalp ve akciğerler gibi hayati organların etrafında koruyucu bir bariyer oluşturur. Kafatası beyni, göğüs kafesi kalbi ve akciğerleri, omurga ise omuriliği korur.

Depolama

Kemikler, başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere mineraller için rezervuar görevi görür. Vücudun mineral dengesini korumak ve çeşitli fizyolojik süreçleri desteklemek için bu mineralleri gerektiği kadar depolar ve serbest bırakırlar.

Kan Hücresi Üretimi

Kemiklerin içinde bulunan yumuşak bir doku olan kemik iliği, kırmızı kan hücrelerini (eritrositler), beyaz kan hücrelerini (lökositler) ve trombositleri (trombositler) üretmekten sorumludur. Bu hücreler sırasıyla oksijen taşınmasında, bağışıklık fonksiyonunda ve kanın pıhtılaşmasında hayati roller oynar.

Kas Bağlanması Desteği

Kemikler tendonlar aracılığıyla kaslara bağlanma noktaları sağlar. Kaslar bu bağlantı noktalarını kasıp çekerek harekete ve harekete izin verir.

Endokrin Düzenlemesi

Osteoblastlar ve osteositler adı verilen bazı kemik hücreleri, kalsiyum metabolizmasını ve kemik büyümesini düzenleyen hormonlar üretir. Bu hormonlar arasında kemik kuvvetinin ve mineral dengesinin korunmasına yardımcı olan osteokalsin ve paratiroid hormonu (PTH) bulunur.

Asit-Baz Dengesi

Kemikler, kalsiyum ve fosfat iyonlarını serbest bırakarak veya emerek vücudun asit-baz dengesinin düzenlenmesine katkıda bulunur. Bu, vücut sıvılarının pH seviyesinin dar bir aralıkta korunmasına yardımcı olur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır