- Diyafram: Normal solunumdan sorumlu olan birincil kas diyaframdır. Göğüs kafesinin alt kısmında yer alan büyük, kubbe şeklinde bir kastır. Diyafram kasıldığında göğüs kafesini aşağı çeker ve göğüs boşluğunun hacmini artırır. Bu negatif basınç, havayı burun ve ağız yoluyla akciğerlere çeker.
Yorucu egzersizler sırasında kullanılan ek kaslar:
Yorucu egzersizler yaparken vücut daha fazla oksijene ihtiyaç duyar ve solunum hızı artar. Bu talebi karşılamak için nefes almaya yardımcı olacak ek kaslar devreye girer. Bunlar şunları içerir:
- İnterkostal kaslar: İnterkostal kaslar kaburgaların arasında bulunur. Kasıldıklarında kaburgaları yukarı ve dışarı çekerek göğüs boşluğunun hacmini daha da arttırırlar.
- Yardımcı kaslar: Solunumun yardımcı kasları arasında sternokleidomastoid kaslar (boynun yanlarında bulunur), skalen kaslar (boynun ön ve yanlarında bulunur) ve pektoralis minör kasları (göğsün ön tarafında bulunur) bulunur. Bu kaslar, diyaframın bunu yeterince yapamadığı durumlarda göğüs kafesinin kaldırılmasına ve göğüs boşluğunun genişletilmesine yardımcı olur.
Yorucu egzersizler sırasında solunum hızı önemli ölçüde artabilir ve dakikada 30-40 nefese kadar çıkabilir. Bu, vücudun daha fazla oksijen almasına ve daha fazla karbondioksit atmasına olanak tanır; bu da aerobik metabolizmanın sürdürülmesi ve yorgunluğun önlenmesi için gereklidir.