Hipertrofi, kas hücrelerinin boyutunda artış olup, bu da kasın genel boyutunda bir artışa yol açar. Bu, kas hücrelerinin sayısındaki artış olan hiperplazinin tersidir.
Hipertrofiye aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör neden olur:
* Artan iş yükü: Bir kas artan iş yüküne maruz kaldığında, kas hücrelerinin boyutunu artırarak uyum sağlar. Bu nedenle ağırlık kaldıran veya diğer direnç egzersizlerini yapan kişilerde genellikle kas kütlesinde bir artış görülür.
* Artan protein alımı: Protein kas büyümesi ve onarımı için gereklidir. Vücudunuz ihtiyaç duyduğundan daha fazla protein tükettiğinizde, fazla proteini yeni kas dokusu oluşturmak için kullanacaktır.
* Artan büyüme hormonu: Büyüme hormonu hipofiz bezi tarafından üretilen bir hormondur. Kas dokusunun büyümesi de dahil olmak üzere büyüme ve gelişme için gereklidir.
* Artan testosteron: Testosteron erkeklerde testislerde, kadınlarda ise yumurtalıklarda üretilen bir hormondur. Artan kas kütlesi de dahil olmak üzere bir dizi erkek özelliğinden sorumludur.
Hipertrofi, görünümlerini, güçlerini ve performanslarını geliştirmek isteyen insanlar için bir hedef olabilir. Ancak hipertrofinin zaman ve çaba gerektirdiğini unutmamak önemlidir. Büyük kaslara sahip olmanın hızlı bir çözümü yoktur.