1. Rotator manşet yaralanması: Rotator manşet, omuz eklemini çevreleyen ve onu stabilize etmeye yardımcı olan dört kas ve tendondan oluşan bir gruptur. Bu kaslardan veya tendonlardan bir veya daha fazlası yırtıldığında, iltihaplandığında veya çarpıldığında rotator manşet yaralanması meydana gelebilir. Rotator manşet yaralanmaları omuzda kola doğru yayılan keskin bir ağrıya, ayrıca omuzda güçsüzlük ve sertliğe neden olabilir.
2. Biseps tendiniti: Biseps tendiniti, biseps kasını omuz eklemine bağlayan tendonun iltihaplanmasıdır. Biceps tendinitine omuzun aşırı kullanımı, travma veya birçok faktörün birleşimi neden olabilir. Omuzda kola doğru yayılan keskin bir ağrıya ve ayrıca biseps tendonunda hassasiyete neden olabilir.
3. SLAP gözyaşı: SLAP yırtığı, omuz eklemini çevreleyen bir kıkırdak halkası olan labrumdaki bir yırtıktır. SLAP yırtıkları travma, aşırı kullanım veya birçok faktörün birleşiminden kaynaklanabilir. Omuzda kola doğru yayılan keskin bir ağrının yanı sıra omuzda tıklama veya takılmaya da neden olabilirler.
4. Omuz çıkığı: Omuz çıkığı, üst koldaki kemik olan humerusun omuz ekleminden dışarı doğru zorlanmasıyla meydana gelir. Omuz çıkıkları düşme veya araba kazası gibi travmalardan kaynaklanabilir. Omuzda kola doğru yayılan keskin bir ağrının yanı sıra şişlik, morarma ve omuzu hareket ettirmede zorluğa neden olabilirler.
5. Kırık köprücük kemiği: Klavikula kırığı olarak da bilinen kırık köprücük kemiği, omuzu göğse bağlayan kemikte meydana gelen bir kırılmadır. Kırık köprücük kemikleri düşme veya araba kazası gibi travmalardan kaynaklanabilir. Omuzda kola doğru yayılan keskin bir ağrının yanı sıra şişlik, morarma ve omuzu hareket ettirmede zorluğa neden olabilirler.
Omuz yaralanmasından sonra omzunuzda kolunuza yayılan keskin ağrılar yaşıyorsanız tanı ve tedavi planı almak için bir doktora görünmeniz önemlidir.