İskelet kası Gönüllü kastır, yani somatik sinir sistemi tarafından bilinçli olarak kontrol edilir. Her biri kas hücresi zarı olan sarkolemma ile çevrelenmiş ayrı kas liflerinden oluşur. Bir sinir uyarısı iskelet kasına ulaştığında sarkolemmanın depolarize olmasına neden olur ve kas lifi boyunca yayılan bir aksiyon potansiyeline yol açar. Bu depolarizasyon, troponin'e bağlanan ve troponin-tropomiyozin kompleksinin şeklini değiştiren sarkoplazmik retikulumdan kalsiyum iyonlarının salınmasını tetikler. Bu, miyozin başlarının aktin filamentlerine bağlanmasını ve çapraz köprüler oluşturmasını sağlayarak kas kasılmasına yol açar.
Kalp kası istemsiz kastır, yani bilinçli olarak kontrol edilmez. Kalpte bulunur ve kanın vücutta dolaşmasını sağlayan pompalama işleminden sorumludur. Kalp kası lifleri, aksiyon potansiyellerinin kalp boyunca hızlı ve koordineli bir şekilde yayılmasına izin veren, interkalasyonlu diskler adı verilen özel yapılarla birbirine bağlanır. Bir aksiyon potansiyeli kalp kasına ulaştığında, sarkoplazmik retikulumdan kalsiyum iyonlarının salınmasına neden olur, bu da iskelet kası kasılmasındakiyle aynı olaylar dizisine yol açarak kalp kasının kasılmasına neden olur.
Hem iskelet kası hem de kalp kası uyarılabilir, yani belirli uyaranlara yanıt olarak aksiyon potansiyelleri üretebilirler. Bununla birlikte, iskelet kası sinir sistemi tarafından istemli olarak kontrol edilirken, kalp kası istemsiz olarak kasılır ve özel kalp iletim yolları tarafından düzenlenir.