1. İnflamasyon :Bir kas yaralandığında vücut inflamatuar bir tepki başlatır. Bu, yaralanan bölgeye kan akışının artmasına ve şişme ve kızarıklığa neden olmasına neden olur. Nötrofiller ve makrofajlar gibi özel bağışıklık hücreleri, hasarlı dokuyu uzaklaştırmak ve bölgeyi iyileşmeye hazırlamak için bölgeye göç eder.
2. Yenilenme :Bu aşamada, kas liflerinin yakınında bulunan özel kök hücreler olan uydu hücrelerden yeni kas hücreleri (miyoblastlar) oluşur. Bu miyoblastlar çoğalır ve hasarlı dokuyu onarmak ve değiştirmek için mevcut kas lifleriyle birleşir.
3. Onarım :Yeni kas lifleri oluştukça hasarlı kas dokusu onarılmaya ve yenilenmeye başlar. Kaslara yapısal destek sağlayan hücre dışı matris de onarıma uğrar. Doku kuvvetine ve esnekliğine katkıda bulunan bir protein olan kolajen, iyileşen kasta biriktirilir.
4. Yeniden Şekillendirme :İyileşmenin son aşamasında, yeni oluşan kas dokusu normal yapısını ve fonksiyonunu geri kazandırmak için yeniden yapılanmaya uğrar. Bu, kas liflerinin yeniden düzenlenmesini ve düzenlenmesinin yanı sıra yeni kan damarlarının ve sinir bağlantılarının gelişimini de içerir.
İyileşme süreci boyunca yeterli dinlenme, beslenme ve hafif egzersiz (tolere edildiği ölçüde) kas iyileşmesini destekleyebilir ve daha fazla hasarı önleyebilir. Ek olarak, genel sağlık, beslenme ve yaralanmanın ciddiyeti gibi bazı faktörler kas iyileşmesini etkileyebilir. Bazı durumlarda kas iyileşmesini desteklemek ve düzgün fonksiyonu yeniden sağlamak için fizik tedavi veya tıbbi müdahale gerekli olabilir.