Kas gerginliği gibi bazı akut yumuşak doku yaralanmalarında soğuk terapi en iyi sonucu verir çünkü inflamasyonu azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. 48 ila 72 saat sonra (önemli iltihaplanma ve şişlik kontrol altına alındıktan sonra), ısı terapisi genellikle en iyi sonucu verir çünkü dolaşımı artırır ve kasları gevşetmeye yardımcı olur.
Siyatik gibi kronik ağrı bozuklukları için ısı terapisi de sıklıkla faydalıdır çünkü kan akışını iyileştirmeye ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Karpal Tünel sendromu gibi bazı sinir hasarı türleri kronik daralma sıkışmasından kaynaklanabilir. Bu tür sinir hasarı için soğuk tedavisi daha uygundur çünkü ısı, sıkışan sinirlerin etrafındaki şişliği artırabilir ve bu da semptomların kötüleşmesine neden olabilir.
Sıcak ve soğuk terapisinin her ikisinin de faydalı olabileceği bazı durumlar vardır; örneğin, sinir hasarında hem inflamatuar (akut) hem de inflamatuar olmayan (kronik) özellikler mevcut olduğunda. Bu gibi durumlarda, yaralanmanın akut veya inflamatuar fazı için soğuk terapi uygulamak, ardından inflamasyon ve şişlik kontrol altına alındıktan sonra ısı tedavisi uygulamak en iyisi olabilir.
İyileşen dokulara zarar verebileceğinden nöropatinin açık yarasına asla ısı uygulanmamalıdır.