|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | DEHB
Sağlığı ve Hastalıkları

Frengi belirtileri ne kadar sürede ortaya çıkar?

Frengi birkaç aşamadan geçer ve her aşamayla ilişkili semptomların süresi ve yoğunluğu değişebilir. Frenginin aşamalarına ve tipik semptom zaman çizelgesine genel bir bakış:

Birincil sifiliz: Bu, genellikle Treponema pallidum bakterisine ilk maruz kaldıktan sonraki 10 ila 90 gün içinde gelişen frenginin ilk aşamasıdır. Birincil semptom, enfeksiyon bölgesinde, genellikle cinsel organlarda, rektumda veya ağızda ağrısız, yuvarlak, sert bir yaranın (şankr adı verilen) ortaya çıkmasıdır. Şans genellikle kendi kendine düzelmeden önce 2 ila 6 hafta sürer.

İkincil sifiliz: Tedavi edilmezse, birincil frengi, genellikle ilk enfeksiyondan sonraki 6 hafta ila 6 ay içinde ortaya çıkan ikincil frengiye ilerler. Semptomlar gövdede, uzuvlarda, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında görülebilen deri döküntülerini içerebilir. Döküntülerin görünümü farklılık gösterebilir; genellikle küçük, kırmızımsı kahverengi lekeler şeklinde başlayıp daha büyük, bakır renkli lezyonlara dönüşebilir. İkincil sifilizin diğer semptomları arasında ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, kas ağrıları ve yorgunluk sayılabilir. Bu semptomlar genellikle birkaç hafta veya ay içinde düzelir ancak bir yıla kadar aralıklarla tekrarlayabilir.

Gizli frengi: İkincil sifilizden sonra enfeksiyon, gözle görülür semptomların olmadığı gizli bir aşamaya girebilir. Bu aşama aylar hatta yıllar sürebilir.

Üçüncül sifiliz: Tedavi edilmeyen vakaların küçük bir yüzdesinde, latent sifiliz, ilk enfeksiyondan yıllar veya on yıllar sonra gelişebilen tersiyer sifilize ilerleyebilir. Bu aşamada kalp, beyin, gözler, kemikler, eklemler ve cilt dahil olmak üzere çeşitli organlarda ciddi hasar meydana gelir. Semptomlar çok çeşitli olabilir ve nörolojik problemleri (kişilik değişiklikleri, hafıza kaybı veya nöbetler gibi), kardiyovasküler sorunları (aort anevrizması gibi), göz problemlerini (görme kaybı veya üveit gibi), nörolojik problemleri (tabes dorsalis gibi), sinir sistemini etkileyen dejeneratif bir durum) ve cilt lezyonları.

Frengiye yakalanan herkesin tüm aşamaları tamamlamayacağını unutmamak önemlidir. Erken teşhis ve antibiyotiklerle tedavi, enfeksiyonun ilerlemesini ve buna bağlı semptomları önleyebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır