Burkulmalara aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli aktiviteler neden olabilir:
* Spor yaralanmaları: Burkulma, basketbol, futbol, tenis gibi ani yön değişikliklerini içeren sporlarda sık görülen bir yaralanmadır.
* Düşmeler: Burkulma, bir kişinin uzanmış bir kol veya bacağın üzerine düşüp garip bir şekilde inmesi durumunda da meydana gelebilir.
* Araba kazaları: Burkulma, bir araba kazasının ani darbesinden kaynaklanabilir ve bu da eklemleri normal konumlarından çıkmaya zorlayabilir.
* İşle ilgili yaralanmalar: İş yerinde de burkulmalar meydana gelebilir, özellikle de kişi ağır makinelerle veya eklemlerin doğal olmayan bir şekilde bükülmesine veya bükülmesine neden olabilecek başka nesnelerle çalışıyorsa.
Burkulma genellikle kişinin semptomlarına ve etkilenen eklemin fiziksel muayenesine dayanarak teşhis edilir. Kırıklar gibi diğer yaralanmaları dışlamak için röntgen gibi görüntüleme testleri istenebilir.
Burkulma tedavisi tipik olarak dinlenme, buz, kompresyon ve kaldırmayı (RICE) içerir. Bazı durumlarda eklemi hareketsiz hale getirmek için koltuk değneği veya yürüme botu gerekebilir. Bağın tamamen yırtılmasını içeren şiddetli burkulmalarda ameliyat gerekebilir.
Uygun ayakkabı giymek, egzersiz öncesi ısınmak, eklemleri riske atacak aktivitelerden kaçınmak gibi yaralanmaları önlemeye yönelik önlemler alınarak burkulma önlenebilir. Bir burkulma yaşarsanız, doğru tanı ve tedavi planı için bir doktora görünmeniz önemlidir.