Boynun her iki yanında köprücük kemiğinin üzerinde bulunan yağ birikintilerine "supraklaviküler yağ yastıkçıkları" adı verilir. Bu yağ yastıkçıkları bazı kişilerde normal olsa da, bu bölgede aşırı yağ birikmesi altta yatan bazı tıbbi durumların işareti olabilir. İşte bazı olası nedenler:
- Genetik: Bazı durumlarda supraklaviküler yağ yastıkçıkları aile genetiği ve vücut yağ dağılımının bir sonucu olabilir. Eğer diğer aile bireylerinde de bu yağ birikintileri varsa, bu sadece bireysel vücut kompozisyonuyla ilgili olabilir.
- Cushing Sendromu: Adrenal bezler tarafından kortizol hormonunun aşırı üretimi Cushing sendromuna yol açabilir. Cushing sendromunun yaygın belirtilerinden biri supraklaviküler bölgede ve vücudun diğer kısımlarında yağ yastıkçıklarının ortaya çıkmasıdır.
- Lipedema: Lipedema, öncelikle kol ve bacaklarda ve kalçalarda anormal yağ birikintileriyle karakterize kronik bir durumdur. Bazı durumlarda supraklaviküler bölge de dahil olmak üzere vücudun üst kısmını da etkileyebilir.
- Dercum Hastalığı: Dercum hastalığı olarak bilinen nadir bir durum, supraklaviküler bölge de dahil olmak üzere vücutta çok sayıda yağ tümörünün büyümesine neden olur.
- Tiroid Sorunları: Bazı durumlarda supraklaviküler yağ yastıkçıkları, hipotiroidizm (az aktif tiroid) veya hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid) gibi tiroid fonksiyon bozukluklarıyla ilişkilendirilebilir.
- Lenfoma: Belirli lenfoma türlerine (lenfatik sistem kanseri) bağlı genişleyen lenf düğümleri bazen supraklaviküler yağ yastıkçıkları olarak görünebilir.
- Diğer Tıbbi Durumlar: Supraklaviküler yağ yastıkçıkları ayrıca diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve bazı ilaçlar gibi spesifik tıbbi durumlarla da ilişkilendirilebilir.
Supraklaviküler yağ yastıkçıkları bazı tıbbi durumların belirtisi olabilse de her zaman ciddi bir sorunun göstergesi olmadığını unutmamak önemlidir. Boynunuzun her iki tarafında köprücük kemiğinin üzerinde kalıcı veya endişe verici yağ birikintileri varsa, doğru değerlendirme ve teşhis için bir tıp uzmanına danışmanız önerilir.