ABA teknikleri otizm, DEHB ve pika dahil olmak üzere çok çeşitli sorunların tedavisinde başarıyla kullanılmıştır. ABA ayrıca akademik becerileri, sosyal becerileri ve iletişim becerilerini geliştirmek için de kullanılır.
ABA'nın temel ilkeleri şunlardır:
* Güçlendirme: İstenilen davranışın olumlu bir sonuçla sonuçlanması sürecidir. Örneğin bir çocuk odasını temizlerse ona bir çıkartma verilebilir.
* Ceza: İstenmeyen bir davranışın olumsuz sonuç doğurması sürecidir. Örneğin bir çocuk kardeşine vurursa molaya gönderilebilir.
* Yok olma: Bu, istenmeyen bir davranış için tüm pekiştirme ve cezanın kaldırılması sürecidir. Örneğin, bir çocuk öfke nöbeti geçirirse, ebeveynler sakinleşene kadar onu görmezden gelebilir.
* Şekillendirme: Bu, bir görevin zorluğunu, onu daha başarılabilir hale getirmek için kademeli olarak artırma veya azaltma sürecidir. Örneğin bir çocuk köpeklerden korkuyorsa önce bir köpeğin resmine, sonra bir köpeğin videosuna, sonra da uzaktan gerçek bir köpeğe maruz kalabilir.
ABA, çok çeşitli davranışları değiştirmek için kullanılabilecek güçlü bir araçtır. Ancak ABA'nın her derde deva olmadığını unutmamak önemlidir. Bireyin ihtiyaçlarını karşılayan kişiselleştirilmiş bir tedavi planı geliştirmek için nitelikli bir ABA terapisti ile çalışmak önemlidir.
ABA hakkında akılda tutulması gereken bazı ek noktalar şunlardır:
* ABA caydırıcı bir tedavi değildir. Aversif terapi, istenmeyen davranışları durdurmak için cezayı kullanır. ABA, istenen davranışları teşvik etmek için takviye kullanır.
* ABA, insanları kontrol etmekle ilgili değildir. ABA, insanların öğrenmesine ve büyümesine yardımcı olmakla ilgilidir.
* ABA herkese uyan tek bir yaklaşım değildir. ABA, her kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bireyselleştirilmiştir.
ABA hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız çevrimiçi ortamda ve kütüphanelerde çok sayıda kaynak bulunmaktadır. Ayrıca doktorunuzla veya ruh sağlığı uzmanınızla da konuşabilirsiniz.