|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | ağız Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Tükürük bezi tümörü nedir?

Tükürük bezi tümörleri çiğnemenize, yutmanıza ve konuşmanıza yardımcı olan tükürük üreten bezlerde ortaya çıkar. Bu bezler yüzünüzün her iki yanında, kulakların yakınında ve çenenin altında bulunur.

Tükürük bezi tümörlerinin yaklaşık %85 ​​ila %90'ı iyi huylu (kanserli olmayan) büyümelerdir, yaklaşık %10 ila %15'i ise kötü huylu (kanserli) tümörlerdir.

Tükürük bezi tümörlerinin çoğu yavaş büyür ve yaşamı tehdit etmez. Çoğu iyi huylu tükürük bezi tümörünün tedavisi cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Kanserli tükürük bezi tümörlerinin ameliyata, radyasyon tedavisine, kemoterapiye, hedefe yönelik tedaviye veya bu tedavilerin bir kombinasyonuna ihtiyacı olabilir.

Belirtiler ve semptomlar

Tükürük bezi tümörlerinin belirti ve semptomları şunları içerebilir:

* Yüzünüzde, boynunuzda veya çenenizin altında şişlik veya şişlik

* Yüzünüzde, boynunuzda veya kulağınızda ağrı veya rahatsızlık

* Ağzınızı açmada veya yutkunmada zorluk

* Yüz zayıflığı

* Yüzünüzde uyuşma veya karıncalanma

* Ağız kuruluğu

* Açıklanamayan kilo kaybı

* Tükenmişlik

* Ateş

Ne zaman doktora görünmeli

Aşağıdaki durumlarda doktorunuz veya diş hekiminizle randevu ayarlayın:

* Yüzünüzde, boynunuzda veya çenenizin altında iki hafta içinde geçmeyen kalıcı şişlik veya şişlik

* Tükürük bezi tümörleriyle ilişkili diğer semptomlardan herhangi biri

Nedenler

Çoğu tükürük bezi tümörünün kesin nedeni bilinmemektedir. Tükürük bezi tümörlerinin artan riskine bağlı bazı risk faktörleri şunlardır:

* Sjögren sendromu. Bu, göz ve ağız kuruluğuna neden olan otoimmün bir hastalıktır. Sjögren sendromlu kişiler, yüzünüzün her iki yanında, kulaklarınızın yakınında yer alan parotis bezi tümörleri açısından yüksek risk altındadır.

* Radyasyon tedavisi. Baş ve boyun bölgesine radyasyon tedavisi gören kişiler parotis bezi tümörleri açısından yüksek risk altında olabilir.

* Belirli virüsler. Epstein-Barr virüsü ve insan papilloma virüsü gibi bazı virüsler, tükürük bezi tümörü riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

* Ailede tükürük bezi tümörleri öyküsü. Tükürük bezi tümörü olan yakın bir akrabanız varsa, sizde de tümör oluşma riski yüksektir.

Komplikasyonlar

Tükürük bezi tümörlerinin komplikasyonları şunları içerebilir:

* Sinir ve kaslarda hasar. Bazı tükürük bezi tümörleri yüzünüzdeki, boynunuzdaki ve kulağınızdaki sinirlere ve kaslara zarar verebilir. Bu yüz zayıflığına, sarkmaya veya uyuşukluğa neden olabilir.

* Yeme ve yutma güçlüğü. Tükürük bezi tümörleri yemek yemeyi ve yutmayı zorlaştırabilir. Bu kilo kaybına ve yetersiz beslenmeye yol açabilir.

* Konuşma sorunları. Tükürük bezi tümörleri ağzınızı ve dilinizi hareket ettirmenizi zorlaştırarak konuşmanızı etkileyebilir.

* Kanser. Tükürük bezi tümörleri kanserli olabilir. Kanserli tükürük bezi tümörleri akciğerleriniz, karaciğeriniz ve kemikleriniz dahil vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir.

Önleme

Tükürük bezi tümörlerini önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak aşağıdakileri yaparak riskinizi azaltabilirsiniz:

* Radyasyona maruz kalmaktan kaçınmak. Baş ve boyun bölgesine radyasyon tedavisi aldıysanız tükürük bezi tümörleri riskinizi nasıl en aza indirebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.

* Epstein-Barr virüsü ve insan papilloma virüsüne karşı aşı olmak. Bu virüsler tükürük bezi tümörlerinin artan riskiyle ilişkilendirilmiştir. Bu aşıların sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.

Teşhis

Tükürük bezi tümörünü teşhis etmek için doktorunuz aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını önerebilir:

* Fiziksel sınav. Doktorunuz yüzünüzü, boynunuzu ve kulaklarınızı inceleyecek ve herhangi bir şişlik veya şişlik olup olmadığını kontrol edecektir.

* Tıp geçmişi. Doktorunuz tükürük bezi tümörlerine ilişkin risk faktörleriniz de dahil olmak üzere belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi soracaktır.

* Görüntüleme testleri: Röntgen, CT taramaları ve MRI gibi görüntüleme testleri, doktorunuzun tümörün yerini ve boyutunu görmesine yardımcı olabilir.

* Biyopsi. Biyopsi, tümörden küçük bir doku örneğinin alındığı ve mikroskop altında incelendiği bir prosedürdür. Tükürük bezi tümörünü kesin olarak teşhis etmenin tek yolu budur.

Tedavi

Tükürük bezi tümörlerinin tedavisi, tümörün türü ve büyüklüğünün yanı sıra genel sağlığınıza da bağlıdır. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

* Ameliyat. Tümörü çıkarmak için yapılan cerrahi, tükürük bezi tümörlerinin en yaygın tedavisidir. Yapacağınız ameliyatın türü tümörün konumuna ve boyutuna bağlı olacaktır.

* Radyasyon tedavisi. Radyasyon terapisinde kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili X ışınları kullanılır. Ameliyattan önce veya sonra ya da daha küçük tümörler için bağımsız bir tedavi olarak kullanılabilir.

* Kemoterapi. Kemoterapi vücudunuzdaki kanser hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanır. Ameliyat veya radyasyon tedavisinden sonra veya ilerlemiş kanser için bağımsız bir tedavi olarak kullanılabilir.

* Hedefe yönelik tedavi. Hedefe yönelik tedavi, kanser hücrelerinin büyümesinde rol oynayan spesifik proteinlere saldıran ilaçları kullanır. Hedefe yönelik tedavi, ameliyat edilemeyen tümörler için veya ameliyat veya radyasyon terapisinden sonra geri dönen tümörler için kullanılabilir.

Prognoz

Tükürük bezi tümörlerinin prognozu, tümörün tipine, evresine ve genel sağlığınıza bağlıdır. İyi huylu tükürük bezi tümörlerinin prognozu genellikle mükemmeldir ve çoğu kişi tedaviden sonra tamamen iyileşir. Kanserli tükürük bezi tümörlerinin prognozu daha değişkendir ancak erken tanı ve tedavi ile tükürük kanseri olan birçok kişi başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır