|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | ağız Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Ağız Yaraları Kemoterapiyle Nasıl Yönetilir?

Kemoterapi sırasında ağız yaralarını yönetmeye yönelik ipuçları:

1. Ağız Hijyeni :Ağız hijyenine titizlikle uyun. Dişlerinizi günde en az iki kez, ideal olarak yemeklerden sonra yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florürlü diş macunuyla (kontrendike değilse) fırçalayın. Nazik olun ve çok kuvvetli fırçalamaktan kaçının. Dilinizdeki bakterileri temizlemek için dil kazıyıcı kullanın. Ağzınızı düzenli olarak ılık tuzlu su ile çalkalayın.

2. Nemli Kalın :Ağzınızı nemli tutmak ve kuruluğu azaltmak için bol miktarda sıvı içirin. Bakteri üremesine ve rahatsızlığa neden olabileceğinden şekerli içeceklerden kaçının.

3. Tahriş Edici Gıdalardan Kaçının :Ağız yaralarını kötüleştirebilecek baharatlı, asitli veya sert yiyeceklerden kaçının. Yoğurt, yulaf ezmesi, patates püresi ve çorba gibi yumuşak, yumuşak ve yutması kolay yiyeceklere yönelin.

4. Soğuk ve Oda Sıcaklığında Yiyecekler :Yüksek sıcaklıklar ağız yaralarını tahriş edebileceğinden, sıcak yiyecekler yerine soğuk veya oda sıcaklığındaki yiyecekleri seçin.

5. Alkol ve Tütünden Uzak Durun :Alkol ve tütün ürünleri ağız yaralarını tahriş edebilir ve iyileşmeyi yavaşlatabilir.

6. Reçetesiz Ağrı Kesiciler :Ağrı varsa, asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil) gibi reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanmayı düşünün. İlaç etiketinde önerilen dozajı izleyin.

7. Reçeteli Ağrı Kesiciler :Reçetesiz satılan ağrı kesiciler etkisiz kalırsa doktorunuz opioidler veya topikal anestezikler gibi daha güçlü ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.

8. Antifungal İlaçlar :Mantar enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz bunu tedavi etmek için nistatin (Mycostatin) veya klotrimazol (Mycelex) gibi antifungal ilaçlar reçete edebilir.

9. Sihirli Gargara :Bu, genellikle Benadryl, Maalox ve lidokain gibi bileşenlerin bir kombinasyonunu içeren reçeteli bir gargaradır. Ağız yaralarının neden olduğu rahatsızlıkların giderilmesini sağlayabilir. Bunun sizin için bir seçenek olup olamayacağını sağlık uzmanınıza sorun.

10. Sigara İçmekten Kaçının :Sigara içmek ağzı tahriş edebilir ve iyileşmeyi geciktirebilir.

11. Alkol Tüketimini Sınırlayın :Alkol aynı zamanda ağız yaralarını da ağırlaştırabilir.

12. Nemlendirici :Evinizdeki havayı nemli tutmak için bir nemlendirici kullanın; bu, ağız kuruluğunu azaltabilir.

13. Stresten Kaçının :Stres bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve bu da ağız yaralarının daha da kötüleşmesine neden olabilir. Hafif egzersiz, rahatlama teknikleri veya güvendiğiniz bir arkadaşınızla veya aile üyenizle konuşmak gibi stresi yönetmenin sağlıklı yollarını bulun.

14. Beslenme Desteği :Vücudunuza iyileşmeyi ve bağışıklık fonksiyonunu destekleyen temel besinleri sağlamak için dengeli bir diyet yapın. Ağız yaraları nedeniyle yemek yemekte zorlanıyorsanız, sağlık uzmanınız veya diyetisyeninizle besin takviyeleri veya ihtiyacınız olan besinleri almanın alternatif yolları hakkında konuşun.

15. Düzenli Takipler :Ağız yaralarınızın ilerleyişini takip etmek için doktor randevularınıza uyun. Tedavi planınızda gerekli ayarlamaları önerebilirler.

Ağız yaralarının kemoterapinin yaygın bir yan etkisi olduğunu ancak tedavi edilebileceğini unutmayın. Önemli bir rahatsızlık yaşıyorsanız veya yemek yemede zorluk yaşıyorsanız sağlık ekibinizle görüşün. Bu durumu etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olmak için size kişiselleştirilmiş rehberlik ve destek sağlayabilirler.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır