Pasif içiciliğin bebeğinizi etkileyebileceği yollardan bazıları şunlardır:
* Ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskinde artış . SIDS, 1 yaşın altındaki bebeklerde önde gelen ölüm nedenidir. Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre pasif içicilik ABÖS riskini 2-3 kat artırıyor.
* Solunum sorunları riskinin artması . Pasif içicilik bebeğinizin ciğerlerini ve solunum yollarını tahriş edebilir, öksürüğe, hırıltıya ve nefes darlığına yol açabilir. Ayrıca zatürre, bronşit ve astım riskini de artırabilir.
* Kulak enfeksiyonları . Pasif içicilik bebeğinizin orta kulağında sıvı birikmesine neden olarak kulak enfeksiyonlarına yol açabilir.
* Göz enfeksiyonları . Pasif içicilik bebeğinizin gözlerini tahriş edebilir ve konjonktivite (pembe göz) yol açabilir.
* Gelişimsel sorunlar . Pasif içicilik, hem doğumdan önce hem de sonra bebeğinizin büyümesini ve gelişmesini yavaşlatabilir. Ayrıca bebeğinizin bilişsel gelişimini ve davranışını da etkileyebilir.
* Kanser . İkinci el duman, ilk elden dumanla aynı kansere neden olan kimyasalların çoğunu içerir. Bu kimyasallar bebeğinizin hücrelerine zarar verebilir ve ileriki yaşamlarında kansere yakalanma riskini artırabilir.
Siz veya bir yakınınız sigara içiyorsa lütfen bebeğinizi sigara dumanından korumak için elinizden geleni yapın. İşte bazı ipuçları:
* Evinizde veya arabanızda sigara içmeyin. Sigara içmeniz gerekiyorsa bunu dışarıda ve bebeğinizden uzakta yapın.
* Eğer onların ve bebeğinizin yanındaysanız, insanlardan dışarıda sigara içmelerini isteyin.
* Bar, restoran ve kumarhane gibi sigara içilen yerlerden kaçının.
* Bebeğiniz için dumansız bir kreş seçin.
Bebeğinizi pasif içicilikten korumak, onun sağlığını ve güvenliğini sağlamak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.