İkinci el duman, sigara içen kişinin nefesiyle verdiği veya yanan bir sigaranın ucundan çıkan dumandır. İlk elden dumanla aynı zararlı kimyasalların çoğunu içerir ve akciğer kanseri dahil bir dizi sağlık sorununa neden olabilir.
2. Radon gazına maruz kalma
Radon akciğer kanserine neden olabilen radyoaktif bir gazdır. Toprakta bulunur ve evlere ve diğer binalara sızabilir. Radon maruziyeti Amerika Birleşik Devletleri'nde akciğer kanserinin ikinci önde gelen nedenidir.
3. Asbest maruziyeti
Asbest, bir zamanlar inşaat malzemelerinde yaygın olarak kullanılan bir mineraldir. Ancak daha sonra kanserojen olduğu anlaşıldı ve artık birçok ülkede kullanımı yasaklandı. Asbest maruziyeti diğer kanser türlerinin yanı sıra akciğer kanserine de neden olabilir.
4. Hava kirliliği
Hava kirliliği akciğer kanserine de katkıda bulunabilir. Hava kirliliği fabrikalar, enerji santralleri ve araçlar dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelebilir. Hava kirliliği, partikül madde, ozon ve nitrojen dioksit dahil olmak üzere bir dizi zararlı kimyasal madde içerebilir.
5. Ailede akciğer kanseri öyküsü
Ailesinde akciğer kanseri öyküsü olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Bunun nedeni akciğer kanserinin ebeveynlerden çocuklara aktarılan genetik mutasyonlardan kaynaklanabilmesidir.
6. Belirli tıbbi durumlar
Bazı tıbbi durumlar da akciğer kanseri riskini artırabilir. Bu koşullar arasında kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), amfizem ve tüberküloz bulunur.
7. Zayıflamış bağışıklık sistemi
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde akciğer kanserine yakalanma riski de yüksektir. Bunun nedeni, zayıflamış bir bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla sağlıklı bir bağışıklık sistemi kadar mücadele edememesidir ve bu da akciğer kanserinin gelişmesine yol açabilir.