Etki alanı:Bakteriler
Şube:Firmicutes
Sınıf:Bacilli
Sipariş:Bacillales
Aile:Bacillaceae
Cins:Bacillus
Türler:B. cereus
Frankland ve Frankland 1887
Bacillus cereus, gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilen Gram pozitif, çubuk şeklinde bir bakteridir. Genellikle toprakta ve et, kümes hayvanları, süt ürünleri ve sebzeler gibi gıda ürünlerinde bulunur.
B. cereus iki tür toksin üretir:
* Emetik toksin:Bu toksin kusma, mide bulantısı ve ishale neden olur. Kirlenmiş gıda tüketildikten sonra 1-6 saat içinde üretilir.
* İshal toksini:Bu toksin karın ağrısına ve ishale neden olur. Kirlenmiş gıda tüketildikten 8-16 saat sonra üretilir.
B. cereus ayrıca kırmızı kan hücrelerine ve diğer dokulara zarar verebilecek hemolizinler ve fosfolipazlar gibi başka toksinler de üretebilir.
B. cereus gıda zehirlenmesinin belirtileri genellikle 24 saat içinde düzelir. Bununla birlikte, ciddi vakalar ölümcül olabilecek dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğine yol açabilir.
B. cereus, yiyeceklerin uygun şekilde pişirilmesi ve çapraz bulaşmanın önlenmesiyle önlenebilir. Tüm bakterilerin öldürüldüğünden emin olmak için yiyeceklerin 74°C (165°F) iç sıcaklığa kadar pişirilmesi gerekir. Çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini diğer gıdalardan ayrı tutarak ve çiğ gıdalara dokunduktan sonra elleri iyice yıkayarak çapraz bulaşma önlenebilir.
B. cereus ayrıca endokardit, zatürre ve menenjit gibi enfeksiyonlara da neden olabilir. Bu enfeksiyonlar nadirdir ancak ciddi ve hatta ölümcül olabilirler.