Mısır glüteni ununun kimyasal yapısı, yan ürünün spesifik bileşimine bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, aşağıdakiler mısır glüteni ununun ana bileşenlerinden bazılarıdır:
* Zein:Zein, alkollerde ve alkalilerde çözünebilen bir prolamin proteinidir. Yaklaşık %50 glutamin ve %20 prolinden oluşur. Mısır glüteni ununun sarı renginden Zein sorumludur.
* Glutelin:Glutelin, asitlerde ve alkalilerde çözünen bir glutelin proteinidir. Yaklaşık %40 glutamik asit ve %20 prolinden oluşur. Glutelin, mısır gluteni ununun glutenöz dokusundan sorumludur.
* Nişasta:Nişasta, glikoz birimlerinden oluşan bir polisakkarittir. Mısır gluteni ununun birincil karbonhidrat bileşenidir.
* Şekerler:Şekerler bir veya iki şeker biriminden oluşan basit karbonhidratlardır. Bunlar glikoz, fruktoz ve sükrozu içerir.
* Lif:Lif, selüloz, hemiselüloz ve ligninden oluşan karmaşık bir karbonhidrattır. Mısır gluteni ununun sindirilmeyen kısmıdır.
Mısır glüteni unu değerli bir protein, karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Hayvan yemi, insan gıdası ve endüstriyel ürünler dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılır.