Nebülizörler, sıvı ilacı küçük damlacıklara ayırmak için basınçlı hava veya ultrasonik dalgalar kullanarak çalışır ve bunlar daha sonra havada asılı kalır. Daha sonra sis, bir ağızlık veya yüz maskesi yoluyla solunarak ilacın doğrudan akciğerlerdeki etkilenen bölgelere iletilmesi sağlanır.
Nebulizatörler sıklıkla hastanelerde ve kliniklerde kullanılır, ancak kronik solunum rahatsızlığı olan hastalar için evde de kullanılabilirler. Kullanımı nispeten kolaydır ve öksürük, nefes darlığı ve hırıltı gibi semptomlarda etkili bir rahatlama sağlayabilirler.
Nebülizatörlerin spesifik kullanımlarından bazıları şunlardır:
- Astım: Nebülizörler genellikle bronkodilatörler (solunum yollarının etrafındaki kasları gevşeten) ve steroidler (iltihabı azaltan) gibi astım ilaçlarını vermek için kullanılır.
- KOAH: Nebulizatörler, bronkodilatatörler ve mukolitikler (mukusun inceltilmesine yardımcı olan) gibi KOAH ilaçlarını iletmek için kullanılabilir.
- Kistik fibroz: Nebulizatörler, kistik fibroz için antibiyotikler, bronkodilatörler ve mukolitikler gibi ilaçları vermek için kullanılır.
- Diğer solunum koşulları: Nebulizatörler ayrıca bronşit, zatürre ve larenjit gibi diğer solunum rahatsızlıklarına yönelik ilaçları vermek için de kullanılabilir.