1. Solunum: MERS-CoV, enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında solunum damlacıkları yoluyla kişiden kişiye yayılabilir. Enfekte olmuş bir kişiyle yakın temas halindeyseniz bu damlacıkları soluyarak enfekte olabilirsiniz.
2. İletişim: MERS-CoV ayrıca kontamine yüzeyler veya nesnelerle temas yoluyla da yayılabilir. Üzerinde virüs bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunursanız ve ardından gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunursanız enfeksiyon kapabilirsiniz.
MERS-CoV öncelikle solunum sistemini etkiler. Virüs vücudunuza girdikten sonra akciğerlerinizdeki hücrelere, özellikle de alt solunum yollarındaki hücrelere yapışabilir. Daha sonra bu hücreleri istila edip çoğalarak akciğer dokusunda iltihaplanmaya ve hasara neden olur.
MERS-CoV enfeksiyonunun semptomları genellikle virüse maruz kaldıktan sonraki 2 ila 14 gün içinde gelişir. Bu belirtiler şunları içerebilir:
- Ateş
- Öksürük
- Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
- Kas ağrıları
- Baş ağrısı
- Tükenmişlik
- Bulantı
- Kusma
- İshal
Ağır vakalarda MERS-CoV, yaşamı tehdit edebilen zatürreye ve solunum yetmezliğine neden olabilir. Kronik akciğer hastalığı, diyabet ve zayıf bağışıklık sistemi gibi altta yatan tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler, ciddi hastalık ve komplikasyon riski daha yüksektir.
MERS-CoV enfeksiyonu riskini azaltmak için öksürmek, hapşırmak ve mendile hapşırmak ve ellerinizi sık sık yıkamak gibi iyi solunum hijyeni uygulamak önemlidir. MERS-CoV'un dolaşımda olduğu bilinen bir bölgede bulunduktan sonra solunum yolu hastalığı belirtileri geliştirirseniz, enfekte kişilerle yakın temastan kaçının ve tıbbi yardım alın.