Alveol olarak da adlandırılan hava keseleri, akciğerlerde, solunum sırasında oksijen ve karbondioksit değişiminin gerçekleştiği küçük, kese benzeri yapılardır. Alveollere kan taşıyan ve alveollerden kan taşıyan küçük kan damarları olan kılcal damarlardan oluşan bir ağ ile kaplıdırlar. Nefes aldığımızda, oksijen açısından zengin hava alveolleri doldurur ve oksijen molekülleri kılcal damarların duvarlarından kan dolaşımına geçer. Aynı zamanda metabolizmanın atık ürünü olan karbondioksit molekülleri kan dolaşımından alveollere geçer ve nefes verdiğimizde dışarı verilir.
Alveoller hassas yapılardır ve sigara, hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları gibi çeşitli faktörlerden zarar görebilir. Alveoller hasar gördüğünde onarılamaz veya değiştirilemez, bu da kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve amfizem gibi solunum yolu hastalıklarına yol açabilir.
Akciğerlerdeki hava keselerini değiştirmek mümkün olmasa da, solunum fonksiyonunu iyileştirmeye ve solunum yolu hastalıklarını yönetmeye yardımcı olacak tedaviler mevcuttur. Bunlara ilaçlar, oksijen tedavisi ve pulmoner rehabilitasyon egzersizleri dahildir.