* Tar: Katran akciğerleri ve solunum yollarını kaplayabilen yapışkan bir maddedir. Bu, nefes almayı zorlaştırabilir ve solunum yollarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olan bir durum olan kronik bronşite yol açabilir.
* Nikotin: Nikotin, kalp atış hızını ve kan basıncını artırabilen bir uyarıcıdır. Ayrıca solunum yollarının daralmasına neden olarak nefes almayı zorlaştırabilir.
* Karbon monoksit: Karbon monoksit, kandaki hemoglobine bağlanarak dokulara oksijen taşınmasını engelleyen zehirli bir gazdır. Bu nefes darlığına, yorgunluğa ve baş ağrısına neden olabilir.
Sigara dumanında bu maddelerin yanı sıra solunum yollarına ve akciğerlere zarar verebilecek başka tahriş edici maddeler de bulunur. Bu tahriş edici maddeler iltihaplanmaya, şişmeye ve mukus üretimine neden olabilir ve bunların hepsi nefes almayı zorlaştırabilir.
Son olarak sigara içmek, akciğerlerdeki hava keselerinin hasar görmesine ve yok olmasına neden olan bir durum olan amfizeme de yol açabilir. Bu, nefes almayı çok zorlaştırabilir ve sonunda solunum yetmezliğine yol açabilir.
Sigara içiyorsanız nefes darlığı ve diğer solunum problemleri geliştirme riskiyle karşı karşıyasınız. Sigarayı bırakmak bu durumlara ilişkin riskinizi azaltmanın en iyi yoludur.