Sarı tabureler ve karın ağrısı, çeşitli tıbbi durumları gösterebilir. Bu koşulların bazıları yaygın, bazıları değildir. Nedeni ne olursa olsun, bir hasta sarı dışkı ve karın ağrısı ile karşılaştığında teşhis için bir doktora başvurmalıdır. Potansiyel olarak ciddi gelecekteki sağlık komplikasyonlarından kaçınmak için tüm nedenlerin doğru şekilde teşhis edilmesi önemlidir.
Hepatit
Hepatit hastalarında sarı dışkı ve karın ağrısı olabilir. Hepatit, karaciğer iltihabı ile karakterize viral bir durumdur. Beş çeşit hepatit vardır: hepatit A, hepatit B, hepatit C, hepatit D ve hepatit E Her hepatit formunun farklı nedenleri ve tedavi yöntemleri vardır. Ayrıca farklı semptomları vardır, ancak beş hepatit formunun tümü karaciğeri etkilediğinden sarılık oluşabilir. Sarılık, gözlerin ve cildin sarı bir tonda kaldığı bir durumdur.
Çölyak Hastalığı
Çölyak hastalığı, genetik bir gluten intoleransıdır. Genellikle altta yatan bir otoimmün neden vardır. Bu rahatsızlığı olan hastalar sıklıkla sarı dışkı ve karın ağrısı, ayrıca ishal ve karın şişkinliği yaşarlar. Çölyak hastalığının tedavisi genellikle glütensiz bir diyetin yapılmasını içerir.
Kolanjit
Kolanjit, bir hastanın safra kanalının iltihaplandığı bir durumdur. Sarı dışkıya ve karın ağrısına ek olarak, hastalar ayrıca sağ omuz bıçağının altında, sarılıkta, gazda, mide bulantısında ve kusmada ağrı hissedebilirler. Medline Plus'a göre, bu duruma en çok bakteriyel enfeksiyon neden olur. Antibiyotikler ve cerrahi en yaygın tedavi yöntemleridir.
Safra Kesesi Taşları
Safra kesesi taşları safra kesesinde katı kimyasal birikintilerdir. Safra taşlarının semptomları sarı dışkı, karın ağrısı, hazımsızlık, bulantı ve kusmayı içerir. Safra kesesi taşları cerrahi olarak çıkarılarak veya ayrıştırmak için şok dalgaları kullanılarak tedavi edilebilir.
Pankreas Yetersizliği
Pankreas yetersizliği, pankreasın düzgün çalışmadığı bir durumdur. Bu duruma kronik pankreatit, pankreas kanseri, pankreas rezeksiyonu ve kistik fibroz dahil bir dizi tıbbi sorun neden olabilir. Sarı dışkı ve karın ağrısına ek olarak, pankreas yetmezliği olan hastalar kilo kaybı ve glikoz intoleransı yaşayabilir. Bu durumu tedavi etmek, altta yatan durumu teşhis ve tedavi etmekten ibarettir. Tedavi ayrıca mümkün olduğunda semptomların yönetilmesini de içerir. A, D, E ve K takviyeleri almanın yanı sıra gerektiğinde kilo almaları ve gerektiğinde kilo almaları için hastaların yüksek proteinli, az yağlı bir diyet almaları gerekebilir.