Daha çok pansinüzit olarak bilinen Pan sinüs hastalığı, paranazal sinüslerinizin dördünün aynı anda enfeksiyonudur. Birçok insan onu geliştirir ve hatta bazılarında kronik pan sinüs hastalığı görülür. Her ne kadar nadir olmasa da, çok ciddi ve acı verici bir durum olabilir. Ne kadar ciddi olduğunu anlamak için, öncelikle etkilediği bölge hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalısınız: sinüsler.
Sinüslerin Yapısı ve İşlevi
Paranazal sinüsleriniz (sadece sinüsler olarak da adlandırılır) hava dolu alanlar veya deliklerdir. kafatasında ve burun bölgesinde. Dört tür sinüs vardır: maksiller sinüsler, frontal sinüsler, ethemoid sinüsler ve sfenoid sinüsler. Sinüslerinizin gerçekte hangi amaca hizmet ettiği konusunda tartışmalar var, ancak genellikle sesinizin rezonansını artırdıkları ve kafanıza ve yüzünüze gelen darbelere karşı bir tampon sağladıkları düşünülüyor. Ayrıca bazı hassas kranyal yapıları, gözleriniz ve dişlerinizin kökleri gibi sıcaklık dalgalanmalarından izole eder. Paranazal sinüsler ayrıca burun boşluğunuzu alerjenlerden ve solunabilen diğer tahriş edici maddelerden koruyan antibakteriyel mukus salgılayan bir zarla da kaplanır.
Nedenleri
senin sinüs boşluklarını aynı anda. Sinüzit, parasinus boşluklarının mukus membranları enfekte olduğunda ortaya çıkar. Bakteriyel veya fungal bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Bakterilerin ağızdan burun boşluğuna kadar yolunu bulduğu diş apseleri sinüzite neden olabilir. Solunan alerjenler veya tahriş edici maddeler de sinüzit yapabilir. Nazal tıkanmalar parasinüs boşluklarınızdaki mukus zarlarının arızalanmasına da neden olabilir.
Belirtiler
Pan sinüs hastalığına sahip olabileceğiniz bazı yaygın belirtiler burun tıkanması veya akıntısıdır. Ayrıca sinüsleriniz tarafından üretilen postnazal damlalık veya aşırı sümük de olabilir. Sinüs boşluklarında diş ağrıları veya sürekli ağrılı basınç da belirtilerdir. Hatta bazı hastalar pan sinüs hastalığı geçirdiğinde kötü bir nefes, bir boğaz veya bir öksürük öksürüğü yaşarlar. Bu semptomların çoğu, diş problemleri, soğuk algınlığı veya grip gibi diğer durumlara bağlanabilir. İyi bir kural, mukus varsa, dişlerinizle ilgili olmamasıdır. Ve nezle veya grip gibi görünen ancak üç günden uzun süren bir şeye sahipseniz, muhtemelen bir tür sinüzit olabilir.
Sağlık hizmeti sağlayıcınız pan sinüs hastalığından şüpheleniyorsa, bilgisayarlı tomografi taraması yapabilir (ayrıca BT taraması denir) veya X-ışınlarını sinüs bölgenize daha iyi bakmak için. Enfeksiyonunuzun bir mikroorganizmadan mı yoksa birkaçından mı kaynaklandığını belirlemek için mukusunuzu analiz ettirecek kadar ileri gidebilir.
Tedavi
Pan sinüs hastalığı tanısı konduğunda, sağlık uzmanınız reçete edebilir Enfeksiyonla mücadele etmek için oral antibiyotikler veya kortikosteroidler. İlacın alınmasından sonraki birkaç gün içinde kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız, ancak acil bir tekrar oluşmadan kaçınmak için reçeteyi tamamen bitirmeniz çok önemlidir. durum daha tehlikeli hale gelir. Sinüs boşluklarının beyninize yakın olmasından dolayı, burun akıntısının beyine kaçması mümkündür. Ciddi durumlarda, birikimin bir kısmını gidermek için endoskopik sinüs cerrahisi yapılacaktır. Bu ameliyat, bazen sinüs bölgesinde oluşan döküntü veya polipleri kaldırabilir. Daha sonra, solunum ve sinüs drenajında belirgin bir iyileşme göreceksiniz.
Önleme
Kronik pan sinüs hastalığından muzdarip olanlar yılda birkaç kez semptomlar yaşayabilir. Pan sinüs hastalığından kaçınmak için, kendinizi nemli tutun. Sinüs mukus membranlarınız iyi hidratlanırsa, enfekte olma ihtimalleri daha azdır. Eğer sinüs hastalığını veya herhangi bir sinüzit türünü panize sokacaksanız, yaklaşmakta olan sinüs enfeksiyonunun tanıdık semptomlarını aramaya başlamalısınız. Bir kişinin geldiğini düşünüyorsanız, sinüs boşluklarınıza her seferinde beş dakikaya kadar günde üç kez sıcak kompres uygulayın. Bu, mukus tıkanıklıklarını kırmalı ve sağlıklı dolaşımı desteklemelidir.