|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Hastaysanız, Ne Kadar Bulaşıcısınız?

Hepimiz boğazdaki bu korkunç gıdıklamayı biliyoruz. Birçoğumuz bir çinko pastil çıkardık ve günümüze devam ediyoruz. Ancak, durup dinlenmiyorsanız, bu zararsız gıdıklama sizi battaniyeyle ve bir kutu mendille sırt üstü düz bir şekilde bırakarak tamamen şişmiş bir hastalığa dönüşebilir.

Ne olduğunu merak ediyorsanız tam olarak - soğuk algınlığı, grip veya hatta strep boğazına sahip olmanın yanı sıra, kendinizi toplumdan ne kadar süre ayırmanız gerektiğine de dikkat edin. İşte, işten ne zaman evde kalacağınız ve ne zaman doktora gideceğiniz de dahil olmak üzere, en sık görülen enfeksiyonlardan beşini ayırt etmenize yardımcı olacak bir rehber.

1. Soğuk algınlığı

Buna "ortak" demiyorlar “Hiçbir şey için - hemen hemen gezegendeki her insan hayatında üşütmüş. Belirtileri baş ağrısı, boğaz veya cızırtılı boğaz, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürme ve sulu gözlerdir. ya da hasta biriyle el sıkışmak gibi yakın kişisel temaslarda.

Bu virüs günlerce veya haftalarca nesnelerin yüzeyinde yaşayabilir. Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkadığınızdan ve yüzeyleri dezenfekte edici bir temizleyiciyle sildiğinizden emin olun.

Ne zaman bulaşıcıyım? Belirtiler yedi ile 10 gün arasında sürebilir ve bu

süre boyunca bulaşıcısınızdır, ancak en çok belirtilerin ilk birkaç gününde bulaşıcı olursunuz.

Hasta olduğunuzda evde kalın virüsün yayılmasını önlemek ve hapşırmak zorunda kalırsanız, ağzınızı eliniz yerine dirseğinizle örtün.

Ne zaman doktora gitmeliyim? Soğuk algınlığı, tıbbi bir tedavisi olmayan bir virüs tarafından kaynaklanır. (Diğer taraftan, bakteriler doktor tarafından verilen antibiyotikler tarafından öldürülür.) Bu nedenle, üşümeniz durumunda doktora gitmeniz için hiçbir neden yoktur. Virüs yaklaşık yedi ila 10 gün boyunca vücutta "seyreder", bu yüzden bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için bu süre boyunca bol bol dinlenmeniz ve sağlıklı seçimler yapmanız önemlidir.

belirtiler 10 günden fazla sürerse veya 100.4 derece Fahrenheit ateşi gibi herhangi bir noktada belirtileriniz şiddetliyse derhal doktorunuzu aramalısınız.

2. Grip

Grip virüsü sürekli değiştirme. Her yıl virüsün en son enkarnasyonuyla mücadele etmek için grip aşısı yaptırmanızı öneririm. Grip belirtileri soğuk algınlığına benzer, ancak daha şiddetlidir ve ayrıca ateş, titreme ve korkunç vücut ağrıları da içerir. Diyelim ki, “bir kamyonun çarptığını” hissediyorsanız, muhtemelen grip olmuşsunuzdur.

Nedenler Grip, soğuk bir virüsün yaydığı şekilde yayılan grip virüsünden kaynaklanır. - Birisi hapşırdığında veya öksürdüğünde salınan havadaki damlacıklar yoluyla veya kontamine olmuş bir yüzeye dokunarak ve daha sonra burun veya ağzına dokunduktan sonra.

Soğuk virüs gibi, influenza da günlerce veya haftalarca yüzeyde yaşayabilir. Bu nedenle, yoğun trafik alan bölgelerin kapsamlı ve sık el yıkama ve dezenfekte edilmesi kilit önleyici tedbirlerdir.

Ne zaman bulaşıcıyım? Grip, semptomlardan bir gün önce ve hastalandıktan 7 gün sonra bulaşıcıdır, bu yüzden ateş iyileşene kadar en az 24 saat evde kalın.

Ne zaman doktora gitmeliyim? Oldukça pozitifseniz, nezle olduysanız, doktorunuzu derhal görmelisiniz, çünkü ortaya çıkan semptomların ilk 48 saatinde görülürse, antiviral grip ilaçlarından faydalanabilirsiniz.

Zatürre gibi grip komplikasyonları, ağır ve hatta hayatı tehdit edici olabilir. ABD'deki binlerce insan her yıl gripten ölüyor. Belirtilerinizde kısa ya da soluk veya ani bir kötüleşme varsa derhal tıbbi yardım istemeniz çok önemlidir.

3. Pinkeye

Pinkeye veya konjonktivit, gözleri etkileyen diğer bir yaygın enfeksiyondur. Belirtiler arasında gözlerin beyazlarında pembe veya kırmızı renk, yırtılma, sarıdan yeşile akıntı, kaşıntı, yanma ve göz kapaklarının kabarması sayılabilir. Sabahları gözü kapalı bir kabarıklıkla uyanırsanız, bu pembe göz olacaktır.

Nedenler Yüzümüze ve gözlerimize bilinçsizce günde yüz kereden fazla dokunuruz. Pinkeye parmaklarınızda bir virüs veya bakteri varken ve gözlerinize dokunduğunuzda ortaya çıkar, bu nedenle ellerinizi olabildiğince temiz tutmak önemlidir.

Pinkeye aynı zamanda, özellikle kirli makyaj kullanmak ve paylaşmak yoluyla yayılır. maskara. Pembe göz yakalarsanız, temizlenene ve daha önce kullandığınız göz makyajını muhtemelen kirlenmiş olduğu için atmayın. Pinkeye ayrıca yüzünüzü silerken temiz olmayan bezler ve havlular kullanarak ve kontakt lensleri düzgün bir şekilde temizlemeden kullanarak da yayılabilir.

Ne zaman bulaşıcıyım? Pembe göz çok bulaşıcı olduğu için, artık göz akıntınız olmayana kadar evde kalmalısınız.

Ne zaman doktora gitmeliyim? Göze akıntı veya irin gelmesi durumunda, bakteriyel bir enfeksiyon geçirirsiniz ve hemen antibiyotik için doktorunuzu aramalısınız. Bununla birlikte, gözleriniz kırmızı ve sulu ise, büyük olasılıkla viral bir enfeksiyonunuz vardır ve bağışıklık sisteminiz güçlü olduğu sürece birkaç gün içinde ilaçsız temizlenir. Bu durumda, semptomları hafifletmek için gözlere serin bir kompres uygulayın.

4. Strep Boğaz

Yutkunurken o tıraş bıçağı hissi var mı? Korkarım boğazın ağrıyor. Bu durum şiddetli soğuk algınlığı semptomlarının hepsine sahiptir, ancak şişmiş lenf bezleri, üzerlerinde beyaz lekeler olan şişmiş bademcikler ve ciltte zımpara kağıdı gibi pembe bir döküntü vardır. Çok bulaşıcı olan ve antibiyotik gerektiren bakteriler. Bu bakteri, enfekte biri öksürdüğü veya hapşırdığı zaman havadaki damlacıklar yoluyla yayılır. Aynı zamanda hasta kişinin tükürüğünde de yaşar, bu nedenle yiyecek ve içecekleri veya diğer tükürük değişim etkinliklerini paylaşmaktan kaçının.

Ne zaman bulaşıcıyım? Strep boğazı olan kişiler 24 saat antibiyotik kullanana kadar bulaşıcıdır.

Ne zaman doktora gitmeliyim? Strep boğazınız olduğunu düşünüyorsanız, ciddi komplikasyonları önlemek için antibiyotik almak üzere derhal doktorunuzu görmelisiniz. Antibiyotiklere ek olarak, sıcak sıvıları içebilir, reçetesiz ağrı kesiciler alabilir ve semptomları hafifletmek için öksürük damlalarını emebilirsiniz.

5. Sinüs Enfeksiyonu

Soğuk semptomlarınız 10 yıldan uzun sürerse günlerde, bir sinüs enfeksiyonu geliştirmiş olabilirsiniz. Bazen soğuk algınlığı, sümüklerin burunun arkasında birikmesine ve yüzünüzdeki drenaj kanallarının (AKA sinüsleriniz) tıkanmasına neden olur. Bu mukus birikmesi, mikropların yerleşmesi için bir yuvadır. Bu enfeksiyon aynı zamanda sinüzit olarak da bilinir çünkü iltihaplanma, baskı ve sinüslerin ağrısına neden olur.

Diğer semptomlar arasında baş ağrısı, havasız veya burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş, öksürük, halsizlik, koku kaybı, diş ağrısı ve ağız kokusu. Burnunuzu uçurup kalın sarı veya yeşil mukus görüyorsanız, bu sinüs enfeksiyonunun kesin bir işaretidir.

Sinüzite neden olan bakteri veya sinüsleri oluşturan mukusu enfekte eden bir virüs. Enfeksiyon hastalananlar tarafından öksürme, hapşırma veya burun üfleme yoluyla havaya salınan mikrop taşıyan damlacıklar yoluyla yayılır.

Ne zaman bulaşıcıyım? Sinüs enfeksiyonunuz varsa, ateşiniz iyileşene kadar evde kalın.

Ne zaman doktora gitmeliyim? Sinüs enfeksiyonlarının çoğu tedavi olmadan geçer, ancak sarı veya yeşil burun akıntınız bir haftadan fazla devam ederse veya ateşiniz 100.4 derece Fahrenheit'ten fazla olursa, doktorunuza gidin.

Genel olarak, en iyi yöntem tüm bu enfeksiyonların yayılmasını önlemek, hasta bireylerden kaçınmak ve ellerinizi gün boyunca iyice ve sık sık yıkamak içindir. Ayrıca, kontamine olmuş dokuları hızlı bir şekilde elden çıkardığınızdan ve kapı kolları, tezgahlar, lavabolar ve tuvaletler gibi yüksek trafikli nesneleri dezenfektan türevleriyle dezenfekte ettiğinizden emin olun.

Ayrıca virüslerin ve bakterilerin etrafta olduğunu hatırlamak önemlidir. her zaman bizi. Bu yüzden belki de en önemli ipucu bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaktır - sağlıklı beslenerek, multivitamin alarak, yeterli uyku alarak, stresi azaltarak ve sigara içmeyerek - mikroplarla mücadele etmek ve enfeksiyonları önlemek için

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]