Soğuk yaralar veya ateş kabarcıkları, dudak, çene ve yanaklar dahil olmak üzere ağzın dışında gelişebilecek lezyonlardır. Soğuk yaralar ayrıca burun deliklerinin içinde de görülür ve ağrılı ve çirkin olabilir. Tip 1 herpes simpleks virüsü soğuk yaralara neden olur. Herpes simpleks virüsü bulaşıcıdır ve bazı enfekte olmuş kişiler hiçbir zaman enfeksiyon semptomları göstermeyebilir.
Soğuk Boğaz Enfeksiyonu
İlk enfeksiyon, virüs ile hem doğrudan hem de dolaylı temasla sağlanır. Doğrudan enfeksiyon öpüşme veya blister ile doğrudan temas halinde olabilir. Dolaylı enfeksiyon, el bezleri, havlular, tıraş bıçakları ve diğer ürünlerle temas halinde ortaya çıkabilir. İlk enfeksiyon sırasında, ağrı genellikle enfekte olmuş ürün veya kişi ile temastan sonraki 7 ila 21 gün içinde ortaya çıkar. Ağrı kırmızı, kabuklu veya sıvı dolu olabilir. Ayrıca, aktif enfeksiyon sırasında hafif bir ateş oluşabilir. Müteakip salgınlar, enfeksiyondan sonraki ilk salgından daha hafif olma eğilimindedir.
Soğuk Boğaz Önleme
Uçuk lezyonlarıyla temastan kaçınarak soğuk yaraların kasılmasını önleyin. Bu, soğuk kabarcığı olan bir kişiden oral seks almaktan kaçınmayı içerir. Ayrıca havlu veya traş bıçağı gibi eşyaları bulaşmış kişilerle paylaşmaktan kaçının. Bireyin aktif kabarcıkları olduğunda enfeksiyon riski artar. Maddeleri enfekte bir kişiyle paylaşırsanız, eşyaları sıcak veya kaynayan suyla iyice yıkayın. Herpes virüsü, enfekte olmuş bireyde aktif lezyon olmasa bile bulaşıcıdır.
Soğuk Boğaz Tedavisi
2009'dan itibaren, herpes virüsünün tedavisi yoktur. Tedavi semptomların tahriş ve rahatsızlığını azaltabilir. Kabarcıkları sabun ve suyla hafifçe yıkayarak cildin diğer bölgelerine soğuk yara yaymaktan kaçının. Topikal ilaçlar, kabarcığın ağrısını azaltmak için bölgeyi uyuşturmaya yardımcı olur. Antiviral ilaçlar ortaya çıkan salgın miktarını azaltmaya çalışır. Antibiyotikler, soğuk yaraların bakteriyel enfeksiyonlara dönüşmesini önler. Tedavi edilmeyen soğuk yaralar genellikle 7 ila 14 gün içerisinde düzelir.
Soğuk Yaralanma Komplikasyonları
Soğuk yara enfeksiyonları, HIV-pozitif bireyler gibi zayıflamış veya baskılanmış bağışıklık sistemi olan kişilerde yaşamı tehdit edici olabilir. Herpes virüsünün gözleri enfekte etmesi durumunda körlük oluşabilir. Ulusal Sağlık Enstitüsü Tıp Ansiklopedisi'ne göre, 2009'dan itibaren herpes göz enfeksiyonları Amerika Birleşik Devletleri'nde körlüğün önde gelen nedenidir.