|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Ortak Boşaltım Sistemi Hastalıkları

Üriner sistem olarak da adlandırılan boşaltım sisteminin temel işlevi, atık ürünlerin atılması yoluyla vücut sıvılarının uygun dengesini sağlamaktır. Diğer fonksiyonlar vücuttaki ve kandaki tuz dengesini ve önemli hormonların üretilmesini içerir. Boşaltım sistemi böbreklerden, mesaneden, üreterlerden ve üretradan oluşur. Sık görülen boşaltıcı hastalıklar sistemin herhangi bir bölümünü etkileyebilir ve tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Böbrek Taşları

Böbrek taşları idrar yollarında idrardan ayrılan kristallerden oluşan sert kütlelerdir. En yaygın böbrek taşı tipi kalsiyumdan oluşur, ancak diğer tipler Ulusal Böbrek ve Ürolojik Hastalıklar Bilgi Toplama Merkezine göre bir struvit taşı veya ürik asit taşı içerir. Böbrek taşlarının kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bazı genetik hastalıkları, böbrek hastalıkları ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları olanların, böbrek taşlarının gelişmesi daha olasıdır. Böbrek taşı belirtileri arasında aşırı ağrı, sırtta kramp ve alt karın, bulantı ve kusma sayılabilir. Böbrek taşlarının çoğu, günlük sıvı alımını günde iki ila üç litre suya yükselterek geçirilebilir. Taşlar su tüketimindeki bir artışla geçemeyecek kadar büyükse, taşların kırılması için ameliyat gerekebilir. Enfeksiyon idrar yolu enfeksiyonlarına, bel soğukluğuna, klamidya ve herpes simpleksine neden olan mikropların nedenlerinden kaynaklanabilir. Üretrit belirtileri cinsiyetler arasında değişir. Erkeklerde görülen semptomlar idrarda veya spermde kan, idrar yaparken yanma, akıntı, sık idrara çıkma, peniste ağrı ve şişlik ve boşalma sırasında ağrıdır. Medline Plus'a göre kadınlarda semptomlar karın ağrısı, idrar yaparken ağrı, ateş, titreme, sık idrara çıkma, pelviste ağrı ve vajinal akıntıdır. Üretrit tedavisi antibiyotik veya anti-viral ilaçları içerir. Üretritle ilişkili semptomları azaltmak için ağrı kesici ilaçlar da verilebilir. Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Piyelonefrit

Piyelonefrit, böbreklere üretra veya mesaneden geçen bir tür idrar yolu enfeksiyonu türüdür. Enfeksiyon, bakteriler vücuda idrar yolundan girdiğinde meydana gelir. MayoClinic.com'a göre, piyelonefritin belirtileri arasında ateş, kasık ağrısı, karın ağrısı, sık idrara çıkma, idrar yapma ısrarı, idrar yaparken yanma ve kan sayılabilir. Piyelonefrit tedavisi genellikle oral antibiyotiklerden oluşur. Enfeksiyon şiddetli ise, hastanede kalırken antibiyotiklerin intravenöz olarak verilmesi gerekebilir. Tedavi edilmezse, piyelonefrit kalıcı böbrek hasarına veya kan enfeksiyonlarına neden olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]