Çoğu Amerikalı'nın yanında oturan bir veya iki adet süresi geçmiş ilaç vardır. Bu ilacı almaya istekli olabilirsiniz, ancak güvenlik konusunda endişelisiniz. Harvard Tıp Okulu Aile Sağlığı Rehberi, test edilen ilaçların yüzde 90'ının son kullanma tarihinden 15 yıl sonra güvenli olduğunu belirtti. Açıkça görülen sorun, artık güvenli veya etkili olmayan ilaçların yüzde 10'unu almak istemediğinizdir. Süresi dolmuş reçeteli ilaçlardan kaçınmak için birkaç neden var.
Potansiyel Kaybı
Bazı ilaçlar zaman içerisinde etkilerini kaybeder ve istenen durumun tedavisinde daha az etkili olur. Bu özellikle insülin ve nitrogliserin için geçerlidir. Doktorunuz taze ilaç aldığınızı düşünüyorsa, ancak test sonuçlarınız durumunuzun kötüleştiğini gösteriyorsa, dozu arttırabilir - zararlı sonuçlarla. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, artık düzgün çalışmadığı için süresi dolmuş ilaçları almamanızı tavsiye eder.
Kimyasal Bileşimdeki Değişiklikler
İlaçlar zamanla renk, koku ve doku değiştirebilen kimyasal bileşiklerdir. . Ayrıca kimyasal olarak parçalanabilir ve vücudunuz üzerinde istenmeyen bir etkiye neden olabilir. Bu nadir görülen bir durum olmasına rağmen, özellikle ilaç yıllar önce geçerse, almak istemediğiniz bir şans değildir.
Artık Uygun Değil
Eski, süresi bitmiş ilaçların saklanması birçok nedenden dolayı kötü bir uygulamadır. Bir daha hastalandığınızda alınan artık antibiyotikler, farklı bir bakteri bulaşmışsa durumunuzu daha da kötüleştirebilir. Ayrıca, antibiyotiğin tamamını izlemiyorsanız bakterilerin daha güçlü ve ilaca dirençli hale gelmesine neden olabilirsiniz. Eski ilaçlar şu anda reçete edilen ilaçlarla kontrendike olabilir ve ne doktorunuz ne de eczacınız süresi dolan ilaçları aldığınızı bilmeyecektir. Tıbbi durumunuz zaman içinde değişebilir ve bazı ilaçları sizin için uygun hale getirebilir. Son olarak, süresi dolmuş bir ilacı almaya karar verirseniz, o anda almakta olduğunuz başka bir ilacın etkisini çoğalmış olabilirsiniz. Örneğin, tansiyonunuzu düşüren iki farklı ilacı fark etmeden almak kolaydır.