Kafatasının başından, boynundan, göğsünden ve karnından çeşitli bölgelere kadar uzanan beynin yüzeyinin altında kafatasından çıkan 12 adet kraniyal sinir vardır. Kranial sinirler üç sinir tipini içerir: bir kası bir impuls sinyali gönderen motor sinirler; bedenden beyine duyuları ileten duyusal sinirler; ve tükürük, kalp atışı ve bağırsak hareketi gibi iç organ fonksiyonlarını izleyen ve kontrol eden hem motor hem de duyusal bileşenlere sahip otonom sinirler. Kranial sinirler 1 ila 12 arasında numaralandırılmıştır ve adı veya numarası ile belirtilir.
1 - Olfaktör Sinir
Olfaktör sinir, koku alma duyusunu alan ve ileten duyusal bir sinirdir. burun ve sinüsler beyine geri döner. Beynin ön loblarının altında bulunur ve cribiform plakadaki kafatasını deliyor.
2 - Optik Sinir
Optik sinir görme için duyusal bir sinirdir. Gözdeki retinadan sinyalleri, kafatasından optik kanaldan geçen beynin arka loblarındaki görsel kortekse geri iletir.
3 - Oculomotor Sinir
Oculomotor siniri kafatasından geçer Üstün orbital fissür ve hem motor hem de otonom sinirdir. Motor kısmı, beyinden göz hareketleriyle sonuçlanan sinyalleri iletir. Otonomik kısım, öğrencinin daralmasını ve genişlemesini kontrol eder ve üst göz kapağının sarkmasını önler.
4 - Trochlear Sinir
Trochlear siniri, beynin gözün hareket etmesine neden olan sinyalleri gönderen bir motor sinirdir. aşağı ve içe doğru yönde. Trochlear sinir aynı zamanda kafatasını superior orbital fissürün içinden geçirir.
5 - Trigeminal Sinir
Trigeminal sinir, 12 kranial sinirin en büyüğüdür ve hem motor hem de duyusal sinirdir. Trigeminal sinirin motor kısmı çene hareketinden ve çiğnemeden sorumluyken, sinirin duyusal kısmı yüzün yanı sıra göz yüzeyindeki dokunma hissini sağlar. Trigeminal sinirin üç ana dalı vardır - oftalmik dal, maksiller dal ve her biri kafatasından farklı yerlerden geçen mandibular dal.
6 - Abdusens Sinir
Abdusens siniri Lateral veya dış göz hareketlerinden sorumlu olan bir motor sinir. Kafatasını superior orbital fissürden geçiriyor.
7 - Yüz Siniri
Yüz sinirleri kafatasını içsel işitsel kanaldan geçiriyor ve motor, duyusal ve otonomik olmak üzere üç tip sinir sistemine sahip. Motor kısmı yüz hareketlerinden ve ifadelerden ve ayrıca boynundaki derin kaslardan sorumludur. Duyu kısmı, dilin üçte ikisinin tadına bakmaktan sorumludur. Otonomik bölüm gözlerdeki nemi ve tükürük salgılanmasını izler ve kontrol eder.
8 - İşitsel Sinir
İşitsel sinir de vestibulokoklear sinir olarak bilinir ve hem duyusal hem de otonomik sinir özelliklerine sahiptir. Koklear kısım duyusaldır, iç kulağa zarar verir ve duymaktan sorumludur. Vestibüler bölüm otonomiktir, iç kulağın farklı bir bölümüne zarar verir ve denge hissinden sorumludur. İşitsel sinir ayrıca kafatasından içsel işitsel kanal yoluyla da çıkar. Motor kısmı, yutma ve konuşmadan sorumlu olan boyun kaslarına zarar verir. Duyusal kısım, kulağın bir kısmının algılanmasının yanı sıra, dilin arka üçte birinde tat ve dokunma iletir. Otonomik kısım, karotid arterin bir kısmının boyunda dilatasyonunu izler ve kontrol eder ve bu nedenle kan basıncı üzerinde bir etkiye sahiptir.
10 - The Vagus Nerve
Vagus siniri kafatasının juguler foramen içinden çıkar. ayrıca motor, duyusal ve otonom sinir türlerinden oluşur. Motor bölümleri, yutma ve konuşmaya yardımcı olan boğaz kaslarına zarar verir. Vagus siniri boğazdan duyusal bilgi sağlar ve tıkaç refleksinden sorumludur. Otonomik kısım, kanı atar bölgedeki kan basıncını izleyen aort bölgelerine ve bağırsak fonksiyonunu izleyen ve kontrol eden karındaki sinirlere uzanır.
11 - Spinal Aksesuar Sinir
Spinal aksesuar sinir boyundaki sternokleidomastoid kasın ve üst sırttaki trapezius kasının hareketine neden olan ve hareket eden bir motor sinir omuz silkti. Aynı zamanda juguler foramenlerden kafatasından da çıkar.
12 - Hipoglossal Sinir
Hipoglossal sinir, dil hareketinden sorumlu dilin kaslarına zarar veren motor bir sinirdir. Kafatasını hipoglossal kanaldan geçirir.