Yatak yaraları veya yatak yaraları, basınç yaraları veya basınç ülserleri, uzun süre aynı konumda kalması nedeniyle vücudun belirli bölgelerine dolaşım kesildiğinde oluşur. Yatalaklı veya tekerlekli sandalyede olan kişilerin, pozisyonları yeterince sık değiştirmek için yardım alamazlarsa, yatak yaraları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Yaşlı hastalar, teni ciltlerinden dolayı özellikle yaralara duyarlıdır.
Önem
Yatak yaraları orta derecede şiddetli ağrı, yanma ve kaşıntıya neden olabilir. Ağrı derhal tedavi edilmediğinde derinin kabarması ve daha derin cilt dokularına zarar vermesi. Aşama dört yara olarak sınıflandırılan en şiddetli yatak yaraları, enfeksiyona duyarlı derin yaralara neden olabilir.
Bedorlar, hasta uygun tedavi alamazsa, kasları, kemikleri ve eklemleri de etkileyebilir. Evde tedavi yatağın ilk belirtilerinde hayati öneme sahiptir ve tıbbi tedavi genellikle evde tedavi yöntemleriyle düzelmeyen şiddetli yaralar ve yaralar için gereklidir.
Basınç Tahliyesi
Basıncı azaltmak için önemlidir. etkilenen bölge, tipik olarak ılık, kırmızı veya morumsu bir cilt olarak tezahür eden gelişmekte olan bir yatak ağrısının ilk belirtisindedir. Yastıklar ve köpük pedler, eğer hasta boğaza ağırlık vermeyen bir konuma getirilemezse, gelişmekte olan bir boğaz üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Yarayı gazlı bezle veya nemli bir bandajla örtmek, yaradaki basıncı hafifletmeye yardımcı olabilir ve giysi veya yatak üzerine sürtünerek tahriş olmasını önleyebilir.
Pain Relief
Reçetesiz satılan ağrı kesiciler, Asetaminofen ve ibuprofen, belirtildiği gibi alındığında yatak yaraları ile ilişkili rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Topikal antibiyotik kremler, bir bandaj veya pansuman uygularken yaranın nemli kalmasına yardımcı olabilir ve enfeksiyon riskini azaltır.
Etkilenen bölgeyi ılık suda bekletmek, ağrılı yaraları yatıştırmaya ve geçici olarak acı veya yanma hissini hafifletmeye yardımcı olabilir. Whirlpool banyoları, cildi rahatlatırken yara çevresindeki ölü ve zarar görmüş cildi gidermeye yardımcı olduklarından en iyisidir.
Doğru beslenme, yatak yaraları olan hastalar için son derece önemlidir. Yeterli miktarda protein, vitamin ve mineral içeren bir diyet, iyileşmenin teşvik edilmesine yardımcı olur ve yaraların daha da kötüleşmesini önler. Mayo Clinic’e göre, C vitamini ve çinko özellikle iyileşme süreci için önemlidir ve pek çok hasta besleyici bir diyet tüketmenin yanı sıra C vitamini ve çinko takviyesi almaktan da yararlanır.
Önleme
Oturmuş kalan hastalar ya da uzun süre yatmak, yaraları önlemek için pozisyonları sık sık değiştirmelidir. Tekerlekli sandalyede veya yatakta ağırlığını kaldırabilen hastalar, her 15 dakikada bir hafifçe kaymalı ve basınç yaralarını önlemek için her iki saatte bir, sol taraflarında yatmaktan sağ taraflarına doğru değişmeli, Amerikan Kanser Derneği'ni uyarıyor. p> Cildi temiz ve kuru tutmak da yaraları önlemeye yardımcı olabilir ve hastalar vücutlarındaki dolaşımı arttırmak için mümkün olduğunca fazla egzersiz yapmalıdır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evde tedavi hafif yatak tedavisi için yeterli olabilirken Bir problemin ilk belirtisinde ortaya çıkan yaralarda, hastalar ağrının kötüleşmesi veya sıvıyı boşaltmaya başlaması durumunda doktorlarına bildirmeleri önemlidir.
Ateş, güçsüzlük, konfüzyon veya hızlı kalp atışının eşlik ettiği yatak yaraları ciddi bir enfeksiyon. Bu semptomları yaşayan hastalar derhal tıbbi yardıma başvurmalıdır.
Hastalar, ağrılarını gideren reçetesiz ağrı kesiciler veya topikal kremler kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.