| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Metformin Yan Etkileri ve Kilo Kaybı

Metformin, bir biguanid olarak sınıflandırılan tek reçeteli ilaçtır. Kan şekeri seviyesinin diyet ve egzersizle yeterince kontrol edilmediği durumlarda tip 2 diyabet tedavisinde kullanılır. İnsülin veya gliburit gibi diğer antidiyabetik ilaçlar ile birlikte kullanılabilir. Metformin, karaciğer tarafından üretilen glikoz veya şeker miktarını vücuttaki daha düşük seviyelere düşürür. Aynı zamanda bağırsaklardan glikoz emiliminin azalmasına yol açar. Dahası, ilacın insüline duyarlılığı artar, vücudun onu daha etkin kullanmasını sağlar. Bu ilacın kullanımıyla birçok yan etki ortaya çıkabilir.

Bulantı, Kusma, Ishal

Metforminin en sık görülen yan etkileri gastrointestinaldir. Merck Manuals Online Medical Library'ye göre bulantı ve kusma bireylerin yüzde 7 ila 26'sında ortaya çıkabilir. İshal, hastaların yüzde 53'ünde görülebilir. Karın ağrısı ve hazımsızlık da hastaların yaklaşık yüzde 6'sında ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler geçicidir ve birkaç hafta içinde azalır. Bu olumsuz reaksiyonlardan kaçınmak için yemekler ile metformin almalısınız. Sakız da mide bulantısı ve mide ağrısını hafifletebilir. Metforminin genişletilmiş salım formu, acil salımdan daha az gastrointestinal yan etkiye neden olur. Bu yan etkileri yaşıyorsanız ve uzatılmış salınım ilacına geçme ya da dozu azaltma seçeneğini tartışıyorsanız bir doktorla konuşmalısınız.

B12 Vitamini Eksikliği

Metformin B12 vitamini emilimini azaltabilir ve yıllık “Temel ve Klinik Farmakoloji” ye göre seviyelerinin taranması önerilmektedir. Bireylerin yaklaşık yüzde 7'si, B12 vitamini düzeyini düşürebilir. Bir doktor B12 seviyelerini izleyebilir ve B12 vitamini enjeksiyonlarına duyulan ihtiyacın olup olmadığını belirleyebilir.

Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi

Baş ağrıları, kişilerin yaklaşık yüzde 6'sında meydana gelebilecek yaygın yan etkiler olup olmadığını, “İlaç Bilgisi El Kitabını bildirmektedir. Metformin ayrıca hastaların yaklaşık yüzde 5'inde baş dönmesine ve baş dönmesine neden olabilir. Zayıflık, bireylerin yüzde 9'una kadar mevcut olabilir. İlacın vücudunuzu nasıl etkilediğini bilene kadar araba sürerken veya uyanıklık gerektiren faaliyetleri gerçekleştirirken dikkatli olun. Bu yan etkiler şiddetli hale gelirse veya ateş eşlik ederse doktora başvurunuz.

Kilo Kaybı

İlacın başlatıldığı hastalarda kilo kaybı görülebilir. “Farmakoterapi: Patofizyolojik Bir Yaklaşım”, metforminin iştahsızlık ve dolgunluk hissine neden olduğunu ve kilo kaybına neden olduğunu açıklıyor. Kısıtlı bir diyeti izliyor ve düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, kiloda önemli bir azalma görebilirsiniz. Diyabetik hastalarda glukoz seviyelerini kontrol etmeye ve insülin direncini arttırmaya yardımcı olmak için kilo kaybı istenmektedir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com